Az együttműködéssel az átfedéseket is kiszűrnék

2020.11.16. 20:00

Közös programmal a turizmus fejlesztéséért szombathelyi és muraszombati partnerekkel

Közös, határon átnyúló programon dolgozik a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal és egy hasonló profilú muraszombati intézmény. Fáradozásaik célja, hogy összehangolják a határtérségben a fenntartható turizmust elősegítő kezdeményezéseket.

Tersztyánszky Krisztina

Számos jó kezdeményezésre találunk példát. Ilyen az orfalui szabadulómúzeum

Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi és a muraszombati partner korábban már többször cserélt véleményt a határvidék turizmusának jövőjéről. Köl­csönösen felismerték: az elmúlt években több olyan turisztikai pályázat valósult meg, amelyek célja a régió természeti és kulturális örökségének megőrzése és megismertetése, a határon átnyúló turizmus fejlesztése. Ezek a kezdeményezések általában egymástól elszigeteltek, megvalósítóik között a kom­munikáció csak esetleges, ami olykor a hatékonyság rovására is mehet.

Az együttműködő partnerek felismerték, hogy a térség tu­riz­musáért tenni akaró szolgáltatók, önkormányzatok, utazási irodák, egyesületek munkáját érdemes lenne hálózatba tömöríteni.

Pályázati tá­mogatást nyertek azzal a céllal, hogy az eddigi eredményeket és tudást összegyűjtve azokat közös mederbe tereljék. A munka első fázisában egy lekérdező ív­vel igyekeznek megismerni a potenciális közreműködők tö­rekvéseit. Szeptemberben már tartottak egy műhelybeszélgetést, melynek során a határ két ol­da­láról érkezett turisztikai és környezetvédelmi szakértőkkel összeállították a mélyinterjúívet.

Számos jó kezdeményezésre találunk példát. Ilyen az orfalui szabadulómúzeum Fotó: Szendi Péter

A következőkben a turisztikai szereplőket kifaggatják eddigi te­vékenységükről és terveikről. Az interjúkból magyar és szlo­vén nyelven összefoglaló je­lentés készül, majd egy közös nyitókonferenciát szerveznek.

– Törekvéseink célja egy olyan, határon átnyúló koor­dinációs hálózat létrehozása, amely összefogja a 2014-2020 közötti időszakban a fenn­tartható turizmussal fog­lal­kozó, Interreg Együtt­működési Programban nyertes fejlesztéseket – mondta Bálint Anita projekmenedzser. – A munka párhuzamosan fo­lyik Szombathelyen és Mu­ra­szombaton, mindkét ol­dal­ról aktív és elkötelezett szervezetek bevonásával. Az együttműködéssel kiszűrhetők az átfedések és az egyes szolgáltatók közötti egészségtelen verseny. Hiszen az egyes projektek ugyan eltérő tematikus vagy földrajzi hangsúllyal, de ugyanannak a térségnek a fejlesztése és az ott eltöltött vendégéjszakák számának növelése érdekében dolgoznak.

A létrejövő bilaterális koor­dinációs munkacsoport a későbbiekben kommunikációs tréningekkel, közös vásári megjelenésekkel, határon átnyúló, közös stratégiai tervezéssel segíti majd a közreműködők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában