Halálos szer

2020.11.12. 20:00

Már négygyermekes édesapát is ölt az új dizájnerdrog – Mi a helyzet Vas megyében?

Legutóbb az a szörnyű tragédia rázta meg az országot, amikor a Heves megyei aprócska faluban október végén életét vesztette egy 27 éves négygyermekes édesapa. Nem ez volt az első ilyen eset, a bika drog már korábban is követelt áldozatokat, májusban jelent meg és szeptemberre 21-en belehaltak a szer használatába.

Lóránt András

20201009 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Drogambulancia Alapítvány drogszemetet mentesít.

Fotó: Ádám János

A dizájnerdrogok 2010 óta terjedtek el hazánkban, a legnagyobb veszélyük, hogy folyamatosan változik az összetételük, emiatt a tünetegyüttesek se állandóak. A szervezetre gyakorolt hatásai miatt nem lehet a korábban bevált protokollt alkalmazni, ezek a szerek sokkal inkább begyorsítják a függőség kialakulását. Olcsón és könnyen hozzájuthatnak a fogyasztói, sok esetben meg sem nézik, mit vesznek, számukra csak az a fontos, olcsó legyen és hasson. Állítólag már 500 forintért hozzá lehet jutni. A használóknál nem egyformán hat, de a beszámolók és az internetre felkerült videók tanúsága szerint az emberek a szer hatására zombiszerűvé válnak, görnyedezve járnak, önkívületi állapotba kerülnek és sokszor artikulálatlanul üvöltenek, de gyakoriak a dührohamok is.

A bika (az elnevezés a kémiai nevére utal 4fmdmb-bica) egy szintetikus marihuána-származék, kémiai szerkezetében hasonlít a THC-hez, amely a kannabisz elsődleges összetevője, azonban erősebb (tízszerese a hagyományosnak), és gyakrabban okoz rosszullétet. A központi idegrendszerre, valamint a keringési rendszerre hat, halmozott epilepsziás rohamok, szívritmuszavar, infarktus szerű állapotot idéz elő a használóknál, pár száz forintért nem mámor jön, hanem hosszas kínszenvedés. A 27 éves fiatalember nagynénje is arról számolt be a Heves Megyei Hírlapnak, hogy az unokaöccse hazament, ledőlt az ágyra, annyit mondott: Jaj! Jaj! Jaj!, beremegett és meghalt. A rokon elmondása szerint az áldozat korábban herbált szívott, „attól nem volt ilyen rosszul, öt percig tartott csak, utána jól volt. Ez a szer nem tudom, mi volt, de nagyon erős lehetett.” A bika drog kinézetre olyan, mint egy megtekert cigaretta, emiatt első ránézésre nem könnyű beazonosítani, leginkább a szagáról lehet felismerni. Az alapja dohány, de van egy nagyon erős, büdös, szúrós szaga. A szernek sok mellékhatása van, különösen egy leépült állapotban lévő szervezetre jelent halálos veszélyt.

Szerencsére az áldozatokat is követelő bika drog hivatalos információnk szerint nincs jelen Vas megyében. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre közölte, hozzájuk nem érkezett bejelentés a Magyarországon tavasszal feltűnt droggal kapcsolatban, a megyében jellemzően – csekély mennyiséget meg nem haladó – új pszichoaktív anyag használata miatt indulnak eljárások. A rendőrség Bűnmegelőzési Alosztálya folyamatosan dolgozik a kábítószerek visszaszorításán, a fiatal korosztálynak az információkat a saját kezdeményezésű Leszerellek – gyermek- és ifjúságvédelmi programokon keresztül juttatja el, de az új dizájnerdrog megjelenéséről is tájékoztatták partnereiket, valamint prevenciós tevékenységük során nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság széleskörű tájékoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában