Időben felkészülnek

2020.11.18. 07:00

Már téli üzemmódban a Közút

Zanat és Nemesbőd, illetve Söpte és Salköveskút között tegnap hófogórácsokat helyeztek ki a Magyar Közút munkatársai. A téli üzemeltetési terv szerint Vas megyében mintegy 53 kilométernyi szakaszt tesznek így biztonságosabbá.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotós: © Cseh Gábor

Az enyhe idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint november 10-én megkezdődött a téli időszámítás a közútkezelőnél, 0–24 órás szolgálatot tartanak a következő hónapokban. Az ország teljes területén mintegy négyezer, Vas megyében 152 munkatárs áll készenlétben.

A társaság tájékoztatója szerint elvégezték az ilyenkor szokásos gépszemlét, a négy vasi mérnökség szükség esetén 38 ekézésre és sószórásra alkalmas gépet, 10 rakodógépet, továbbá 12 hómarót tud mozgósítani. Feltöltötték a raktárakat is: útszórósóból több mint 11 ezer, kalcium-klorid-oldatból pedig 120 ezer liter a kezdőkészlet. Azokon a szakaszokon pedig, ahol nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez Vasban 53 kilométernyi útszakaszt érint.

Megyénkben 1612 kilométernyi utat felügyel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hóhelyzetben először a gyorsforgalmi és főutakat, hidakat, felüljárókat teszik rendbe, ezután következik a mellékutak letakarítása. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában