Öt csoport szűri a köznevelési dolgozókat a sárvári és celli járásban

Mint arról beszámoltunk, Vas megyében három körzetben végzik a kormány által meghirdetett, célzott csoportos szűréseket. A sárvári és a celldömölki járásban az általános iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóinak tesztelését végző öt csoport keddi eligazításán részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott is.

Pajor András

Fotó: Pajor András

A Sárvári Járási Hivatalban tartott megbeszélésen elhangzott, hogy a tesztelés célja a megyében drasztikusan emelkedő betegszám mérséklése. – A Covid–19-járvány kitörése óta a Vas Megyei Kormányhivatal teljes apparátusa nagy erőfeszítéseket tesz a nép egészségügyi szervezetre háruló munka elvégzésében – jelentette ki Harangozó Bertalan. Hozzátette: az intézményekben tartandó rendszeres tesztelések előkészítéséhez és lebonyolításához a megyei védelmi bizottság részvételével a kormányhivatal adja a logisztikai és a technikai hátteret. – Mindeközben az államigazgatás végzi a hétköznapi munkáját. Fenn akadás nincs, működnek a kormány ablakok, a földhivatalok és a foglalkoztatási osztály, amelynek az elmúlt hónapokban szintén sok tennivalója akadt a munkaerőpiacot ért megrázkódtatás miatt – jegyezte meg.

A sárvári körzet két-két fős Covid-tesztelő csoportjai a Semmelweis, a pécsi és a szegedi tudományegyetemek hallgatóiból álltak össze. Többen a környéken laknak, a más térségekből érkezettek számára pedig szállást biztosítottak.

A kormánymegbízott a szűrés elvégzésében közreműködő egyetemistáknak megköszönte, hogy részt vesznek a tesztprogram végrehajtásában. Azt kívánta, hogy elsősorban önmaguk egészségére vigyázzanak, mert ezzel válnak képessé arra, hogy szolgálatukat elvégezhessék. Ennek érdekében munkájuk megkezdése előtt a csoportok tagjai naponta önmagukon is antigéngyorstesztet végeznek. A tesztelések során használt maszkok, arcvédő pajzsok, köpenyek és mintavételi anyagok pótlásáról a kormányhivatal gondoskodik.

Vas megyében 25 bölcsőde 279, 127 óvodai helyszín 1295 és 173 iskola 3396 munkatársának biztosítják a teszt önkéntes alapon történő elvégzését. A megyében negyven telephelyen működő szociális létesítményekben az érintett 1340 személy esetében a tesztelést az intézmények maguk végeztetik el.

A tesztelő csoportok indulás előtt kapják meg a napi feladat ellátásához szükséges védő- és mintavevő anyagokat
Fotó: Pajor András

Harangozó Bertalan kormánymegbízott arra biztatja a gyermekgondozókat, pedagógusokat és az intézmények munkatársait, hogy éljenek az országos tesztelési kampány kínálta lehetőséggel. Ha esetleg koronavírus-fertőzöttek lennének, az néhány perc várakozás után kiderül. Az ilyenkor kötelező karanténnal pedig megvédik a rájuk bízott fiatalokat és a kollégáikat a fertőzéstől.

(Kiemelt fotónkon: Harangozó Bertalan (jobbról) köszöntötte az egyetemistákat. Mellette dr. Galántai György és Gecse József járási hivatalvezetők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában