Ítélet

2020.11.30. 15:03

Meg akarta ölni volt barátnőjét Szombathelyen, 13 évet kapott

A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte – közölte a Szombathelyi Törvényszék.

vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Az élet elleni cselekmény és a zaklatásokat érintő tényállás szerint a sértett szakított a nem Vas megyei vádlottal, aki ebbe nem tudott belenyugodni, ezért rendszeresen hívogatta, üzeneteket küldött neki. A vádlott több üzenetében a sértettet megöléssel fenyegette meg. 2017 decemberében a vádlott lakóhelyéről Szombathelyre utazott – bírósági távoltartási végzés ellenére – azért, hogy bosszút álljon a sértetten. Magával vitt egy konyhakést és egy tőrkést, ekkor az éjszakát a városban sétálgatva töltötte. Másnap reggel a sértett háza előtt elrejtőzött, magához vett egy fahusángot, majd a járdán elhaladó sértettet azzal többször fejbe vágta és közben azt mondogatta, hogy „most meglakolsz, megdöglesz, halj meg”. A földre került sértettet további 3-4 alkalommal megütötte, majd eldobta a fahusángot, ráült a sértett felsőtestére, elővette a 14.5 cm pengehosszúságú konyhakést és többször megszúrta a sértett arcát, nyakának bal oldalát. A sértett erősen védekezett, ennek köszönhetően kiszabadult és elfutott segítséget kérni. A vádlott elmenekült a helyszínről, de aznap elfogták a rendőrök a Szombathely felé vezető vasúti sínek mentén.

A hamis tanúzásra felhívás bűntette körében megállapított tényállás lényege szerint a vádlott letartóztatása alatt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből levelet írt testvérének, amelyben arra kérte, hogy az általa írt és a levélhez mellékelt vallomást másolja le és a bíróság előtti, tanúkénti kihallgatásakor nyilatkozzon úgy, hogy írásban kíván vallomást tenni, és ezt a vallomást adja át a bírónak. A terhelt az általa írt vallomásban saját felelősségét kívánta menteni, illetve az volt a célja, hogy kevesebb büntetést kapjon. A vádlott testvére a valótlan vallomást nem tette meg, a leveleket a hatóság később lefoglalta nála, amelyekről az írásszakértő megállapította, hogy azokat a vádlott írta.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője részben felmentésért, eltérő minősítés megállapításáért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést. A törvényszék fenntartotta a vádlott letartóztatását, a vádlott és védője e döntéssel szemben szintén fellebbezést terjesztett elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában