Most is van felvétel

2020.11.19. 11:30

Megnéztük, mit okozott a járvány a vasi munkaerőpiacon

Szombathelyi irodával és vasi partnercégekkel is rendelkező munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő céget is kérdeztünk: vajon a járvány hatására többen fordultak-e hozzájuk, keresnek-e munkatársakat a cégek?

Tóth Kata

Fotós: © Unger Tamás

A szerelő-lakatostól a németül beszélő asszisztensen át a könyvelési csoportvezetőig széles a paletta a munkaerő-közvetítő cégek honlapjait böngészve. Ezek állandó munkaviszonyra közvetítenek, míg a kölcsönzők azokat a cégeket szolgálják ki, amelyeknek nem mindig megtérülő saját állományú munkavállalókat foglalkoztatni.

Már tavasszal azt tapasztalták, hogy sűrűbben csörög a telefon az irodában, hirtelen sokkal többen kerestek munkát, mint korábban – mondta Jeles Andrea, a WHC Csoport területi vezetője. Azóta újra munkaerőhiány lépett fel a piacon, és ismét a határon túlról érkező munkavállalókat is keresik partnereink. Operátorokra, raktárosokra, gépbeállítókra folyamatosan van kereslet, de igény van szakképzett munkaerőre is. Csakúgy, mint a diákok, hallgatók munkájára. Jeles Andrea úgy látja, a szokásos nagy nyári diákmunkahullám elmaradt az idén, amit megérezhették a fiatalok, ha a pénztárcájukba néztek. Pozitívum ugyanakkor, hogy a nyugdíjas munkaerő iránti kereslet kezd erősödni, egyre több cég nyitott erre a foglalkoztatási formára is. Hozzáteszi még, hogy vasi partnercégeik szerencsére kitartottak a járvány alatt is, folyamatosan volt kisebb mértékű felvétel. És hogy a vállalatok elmozdultak-e a kölcsönzés adta rugalmasság irányába? A területi vezető szerint ez az arány nagyjából hasonló, mint a válság előtt. Gyors megoldásokban a munkaerő-kölcsönző cégek tudnak segíteni a leghatékonyabban, számos meglévő és új partnerük számít rájuk a mostani nehezebb időkben is.

Kovács Gábor asszisztens adatrögzítő lapot ad egy álláskeresőnek Fotó: Unger Tamás

Minden kollégájuk érzi, hogy több állást kereső önéletrajza fut be ezekben a hetekben. Sokan magasabb vállalati pozíciókból érkeznek, miközben a munkaerőpiac az alacsonyabb végzettségűekből keres hirtelen sokat – ezt már Grebenár Józseftől, az Emberfejlesztés Kft. ügyvezető tulajdonosától hallottuk. Az üzletfejlesztéssel és munkaerő-kereséssel is foglalkozó cég vezetője úgy látja, az ágazatok tekintetében dömpingszerűen keresnek állást a turizmusból, az idegenforgalomból felszabadult munkavállalók. Ezzel szemben „virul” a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, folyamatosan vesznek fel embereket, igaz, elsősorban alacsonyabb pozíciókba. Az autóipar és az elektronikai ipar velük szemben megtorpant helyzetben várja a lehetőségeket.

A tulajdonos egy másik tendenciára is felhívta a figyelmet: már a Covid első hullámánál megfigyelhető volt, hogy Nyugat-Európából elkezdtek visszatérni a szakképzett, megfelelő kompetenciákkal bíró munkavállalók. Jellemzően magasabb bérért terveznek munkát vállalni Magyarországon. Ezek a szakemberek olyan produktivitást, ezáltal bevételnövekedést hozhatnak a cégeknek, hogy megéri alkalmazni őket. Szemléletváltást követel a cégektől az új helyzet, érdemes hosszú távú befektetésként gondolni ezekre a szakemberekre – jegyezte meg Grebenár József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!