Hétvégi házak

2020.11.04. 07:00

Nehezíti a mentést az utak önkényes lezárása

Hétfőn este tűz keletkezett egy hétvégi házban a szombathelyi Parkerdőben. A 25 négyzetméteres épület teljesen leégett, egy gázpalack is felrobbant közben, illetve az ott életvitelszerűen tartózkodó férfi is égési sérüléseket szenvedett.

Horváth Balázs

20201102 Háztűz, súlyosan megégett egy idős férfi, amikor kigyulladt egy kisház Szombathely, Törpe utca Horváth Istvánné, HI, Vas Népe

Fotó: Horváth Istvánné

A fűtési szezon kezdetével megnő a hasonló tűzesetek száma is, és ilyenkor kiderül az is, hogy az alapvetően nem életvitelszerű tartózkodásra való hétvégi házas, kiskertes övezet milyen veszélyeket is rejt ha mentésre kerül sor. Az itt lévő utak közül sok osztatlan közös tulajdonban van, ezeket előszeretettel zárják le kapuval és lakattal vagy egyéb fizikai akadállyal az itt lakók, illetve az autóikat is a szűk utcán hagyják, még jobban leszűkítve azok szélességét. A környéken a tűzivíz-hálózat sincs kiépítve úgy, mint a lakóövezetekben, így sokszor kilométeres távolságban lévő tűzcsapból kell megoldani a tűzoltóknak a víz szállítását külön járművel.

Fotó: Horváth Istvánné

Balogh Eszter, a Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy ahogy már korábban többször, a hétfői tűzesetnél is a helyszínen szembesültek a tűzoltók azzal, hogy előbb a fizikai akadályokat kellett leküzdeniük az úton és így csak lényegesen lassabban tudtak nekiállni a tényleges mentésnek. A mentők munkáját is nehezítik ezek a körülmények. Ha a bejelentéskor nem derül ki, hogy nehéz a bejutás, akkor a mentőknek a helyszínről kell további segítséget hívni, ami jelentősen megnövelheti a mentés idejét, ez pedig akár a beteg életébe is kerülhet.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/sulyosan-megegett-egy-ferfi-amikor-kigyulladt-egy-kishaz-szombathelyen-4392067/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában