Online életet él a szimfonikus zenekar

2020.11.17. 07:00

Online életet él a szimfonikus zenekar – Koncertjegy helyett linkhozzáférés

A veszélyhelyzetre tekintettel a Savaria Szimfonikus Zenekar nem fogadhat közönséget, online térbe kell áthelyeznie a működését, és a próbáló muzsikusok egészségét is védeni kell, ezért új dolgokat találtak ki.

Merklin Tímea

Batók terem próbák, online koncertterem, Kiss Barna igazgató, 20201116, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Mivel fokozottan ügyelni kell a távolságtartásra, a Bartók Terem színpadát kibővítették: kivettek öt széksort, és az eddig meglévő százat megtoldották 48 négyzetméterrel. Így másfélszeresére nőtt a színpad, a zenekari tagokat mélyebb ültetésben, egymástól távolabb elhelyezve tudják elrendezni.

– Az is fontos, hogy a kollégák biztonságban érezzék magukat – fogalmazott Kiss Barna, a zenekar igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a bérletes előadásaikat november 24-én és december 3-án megtartják, online fogják közvetíteni a Bartók Teremből egy internetes linken keresztül. A bérlettel nem rendelkezők is csatlakozhatnak, ha megvásárolják – mint egy jegyet – a hozzáférést a linkhez.

A kormánydöntés jelenleg december 10-éig szól, a zenekar szándéka szerint utána visszatér a személyes kapcsolathoz, de ha ez mégsem lesz lehetséges, akkor ezen a módon folytatja a tevékenységét.

A megtoldott színpadon jelenleg szólampróbák zajlanak
Fotó: Unger Tamás / VN

– Biztos vagyok benne, hogy a mostani nehéz időszakban szükség van a kulturális szolgáltatásokra – szögezte le az igazgató. – Tudom, hogy az élő produkció más, különlegessége a személyes jelenlét, hiszen az egyszeri és megismételhetetlen élmény az adott pillanatban születik meg. De az online koncert is „élő” zene.

Szerdától próbál a teljes zenekar a kibővített színpadon, műsorukon Mozart- és Csajkovszkij-darabok lesznek Dobszay Péter vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában