Pont ez az a technika

2020.11.20. 17:30

Paukovics Józsefné, a volt cáki polgármester ponttechnikával fest csodaszép képeket

Megkönnyítette az átállást az aktív életből a visszavonult évekre a festés: Paukovics Józsefné Margit ezzel teszi örömtelivé a napjait. Két gyermeke, négy unokája, három dédunokája van, jelenleg az édesanyját, a család kedves ükmamiját ápolja otthon.

Merklin Tímea

Paukovics Józsefné, 20201118, ut, Cák, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Paukovics Józsefné (73) négy évig volt képviselő, majd kilenc évig polgármester a faluban. Tavaly már nem indult a választáson, a férje meghalt, a 92 éves édesanyját pedig gondozni kell. Úgy él, mint egy ápolónő, 24 órás szolgálatban van. Festeni úgy tanult, hogy tavaly a gyerekei azzal lepték meg karácsonyra, hogy beíratták egy festőkurzusra. Mivel mindig kapható volt az újra, szívesen ment. Először színezett – olyan szenvedéllyel, hogy egyik kezében főzőkanál, a másik kezében ecsetfilc volt –, aztán virágokat, tájakat festett. Majd a nagy precizitást igénylő ponttechnikát sajátította el az internetről.

Az egész életét végigkíséri, hogy a kreativitásban keres örömet, a kézművesség sokféle formáját megtanulta. Nemcsak hobbiként szerette, de a munkájához is szükség volt rá, mert negyven évig gyógypedagógusként dolgozott a Nagy László EGYMI-ben. Végigjárta a ranglétrát: volt gyermekfelügyelő, nevelőtanár, az utolsó tíz évben tanított a speciális szakiskolában. A főiskolai diplomáját enyhén sérült gyerekek pszichopedagógiájából szerezte, a kézművességgel őket támogatta.

Csodaszép képeket fest. Úgy kezdődött, hogy Paukovics Józsefné festőkurzust kapott a gyerekeitől ajándékba– aztán elsajátította a nagy precizitást igénylő ponttechnikát Fotó: Unger Tamás

– Amikor a rendszerváltás után beindultak a népfőiskolák, tanultam gyöngyfűzést, kosárfonást, nemezelést, később csipkeverést; a velemi alkotótáborban elsajátítottam a kézi szövést, a rongyszövést. Minden tanfolyamra elmentem, és csodáltam az öregeket, a mesterségbeli tudásukat – meséli. – Gyapjúszövést is tanultam, a speciális szakiskolában beindítottunk egy szövőosztályt is, versenyekre jártunk a gyerekekkel, gyönyörű munkákat csináltak. Amikor a gyermekotthonban dolgoztam, az volt a cél, hogy a szabadidejüket értelmesen ki tudjuk tölteni, kinek mihez volt kedve, azzal foglalkozhatott a papírhajtogatástól a kosárfonásig…

Paukovics Józsefné most saját magának rendezett be alkotóműhelyt: az utóbbi hónapokban festett képei szép karácsonyi ajándékok lesznek a barátoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában