Szombathelyen emelkedő tendenciát mutat a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyaga

A 44. naptári héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Szombathelyt is az emelkedő tendenciájú városokhoz sorolják – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

MTI

A berendezés napi 24 órában gyűjti a mintát Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése. A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi – tette hozzá.

Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra – mondta Galgóczi Ágnes.

Ismertetése szerint a szennyvízvizsgálatok az ország egész területét lefedik, 19 megyeszékhelyen, több nagyvárosban és Budapesten három ponton vesznek mintát. – van, ahol Szombathelyt is az emelkedő tendenciájú városokhoz sorolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában