Éhen Gyula idejében Szombathely a Nyugat királynője volt

2020.11.21. 07:00

Szónoklat nélkül, némán koszorúztak Szombathelyen

A gyülekezési korlátozás miatt elmaradt az ünnepi rendezvény, de nem maradt koszorú és mécsesek nélkül Éhen Gyula néhai polgármester szobra az Alkotás utcai parkban.

Merklin Tímea

Horváth Katalin, dr. Lökkös György és Kovács Krisztina gyújtottak mécsest Éhen Gyula szobránál

Fotó: Unger Tamás

A megemlékezésnek négy szervezője volt: az Éhen Gyula Baráti Kör, a Nyitra Utcai Általános Iskola, a Keleti Városrész és a városi önkormányzat. Utóbbi képviselői napközben helyezték el koszorújukat. Délután pedig dr. Lökkös György hozott a szoborra koszorút, Kovács Krisztinával és Horváth Katalinnal mécseseket is gyújtottak.

Horváth Katalin, dr. Lökkös György és Kovács Krisztina gyújtottak mécsest Éhen Gyula szobránál
Fotó: Unger Tamás

Lapunk kérdésére dr. Lökkös György elmondta, huszonkét éve jár ide koszorúzni, hogy megemlékezzen a városépítő polgármesterről, akinek idejében Szombathely a „Nyugat királynője” volt.

Éhen Gyula jogász végzettséggel rendelkezett, 1879-től képviselőként, 1895-től 1901-ig polgármesterként szolgált. Ez idő alatt, 1897-ben A modern város című könyvében foglalta össze fejlesztési elképzeléseit, amiket aztán meg is valósított. A képviselő-testületnél szélesebb bázisra támaszkodott, kaszinót hozott létre a közügyek megvitatására, amelybe az iparosokat, kereskedőket és az értelmiséget is bevonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában