Éhen Gyula idejében Szombathely a Nyugat királynője volt

2020.11.21. 07:00

Szónoklat nélkül, némán koszorúztak Szombathelyen

A gyülekezési korlátozás miatt elmaradt az ünnepi rendezvény, de nem maradt koszorú és mécsesek nélkül Éhen Gyula néhai polgármester szobra az Alkotás utcai parkban.

Merklin Tímea

Fotós: © Unger Tamás

A megemlékezésnek négy szervezője volt: az Éhen Gyula Baráti Kör, a Nyitra Utcai Általános Iskola, a Keleti Városrész és a városi önkormányzat. Utóbbi képviselői napközben helyezték el koszorújukat. Délután pedig dr. Lökkös György hozott a szoborra koszorút, Kovács Krisztinával és Horváth Katalinnal mécseseket is gyújtottak.

Horváth Katalin, dr. Lökkös György és Kovács Krisztina gyújtottak mécsest Éhen Gyula szobránál
Fotó: Unger Tamás

Lapunk kérdésére dr. Lökkös György elmondta, huszonkét éve jár ide koszorúzni, hogy megemlékezzen a városépítő polgármesterről, akinek idejében Szombathely a „Nyugat királynője” volt.

Éhen Gyula jogász végzettséggel rendelkezett, 1879-től képviselőként, 1895-től 1901-ig polgármesterként szolgált. Ez idő alatt, 1897-ben A modern város című könyvében foglalta össze fejlesztési elképzeléseit, amiket aztán meg is valósított. A képviselő-testületnél szélesebb bázisra támaszkodott, kaszinót hozott létre a közügyek megvitatására, amelybe az iparosokat, kereskedőket és az értelmiséget is bevonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!