Nemzeti Park

2020.11.18. 20:00

Természetkímélő gazdálkodás az Őrségben

Kilenc ország tizenegy térségében zajlik az a négyéves nemzetközi kutatási program, amelynek célja, hogy az európai uniós támogatási rendszerek átalakításával ösztönözzék a természetkímélő gazdálkodást.

Gyöngyössy Péter

Sajtkészítés,Czibik Eszter őrségi nemzeti park munkatársa,Németh Anita Eszter sajtkészítő, kistermelő, 20201117, ut, Nagyrákos, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A program egyetlen kelet-közép-európai mintaterülete az Őrségi Nemzeti Park. Jelenleg a kérdőíves felmérés zajlik, de szerveznek tanulmányutakat és klubesteket is.

Nagyrákoson, a Németh-­porta sajtfeldolgozójában pedig Németh Anita éppen a parenyica csíkjait tekeri fel. A kis manufaktúrának vagy 20-féle terméke van. Joghurtok, gomolya, érlelt és kemény sajtok. Van itt többek között tökmagos, borsikafüves, fokhagymás, lila hagymás, köményes. Ehhez a napi 150 liter tejet 14 tehén szolgáltatja. Harminc hektáron folytatnak természetkímélő gazdálkodást. Termékeiket főleg a helyi pia­con értékesítik, másik részét házhoz viszik. Már több éve, hogy megkapták a Nemzeti parki termék minősítést. Jó lenne, ha az értékesítéshez segítség érkezne, mert a turisták időszakos elmaradása probléma.

Czibik Eszter, az Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának pályázati koordinátora szerint sok hasonló családi gazdaságra lenne szükség, hogy az őrségi táj értékei megmaradhassanak. Ezt szeretnék elősegíteni azzal, hogy részt vesznek az Európai Unió kutatási programjában. Ősszel kezdtek bele abba a kérdőíves felmérésbe, melynek célja, hogy felkutassák az Őrség területén gazdálkodást folytató családokat, vállalkozókat. A kérdések a gazdálkodók körülményeire, nehézségeire, a jövőbeli elképzeléseire fókuszálnak. Szeretnének létrehozni egy termékleltárat, amire akár helyi értékesítési lánc is felépíthető.

Czibik Eszter hozzátette: kérik a Nemzeti Park területén tevékenykedő gazdákat, hogy az anonim kérdőívet december 15-ig töltsék ki az igazgatóság honlapján.

A gazdáknak készült kérdőív elérhető az alábbi linken:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában