Járvány

2020.11.14. 15:25

Tervezet: december 6-ig teljes lezárás Ausztriában

24 órás kijárási korlátozásról és a kereskedelem szinte teljes leállásáról rendelkezik az a rendelettervezet, amely a járványügyi szigorításokat tartalmazza. A tavaszihoz hasonló lezárás, ha a kormány kihirdeti, december 6-ig tarthat.

orf.at/vaol.hu

Fotós: © Unger Tamás

A „Covid-19-vészhelyzeti rendelet“ szövegterve szerint a magán lakóterület elhagyása a tavasszal érvényes korlátozásokhoz hasonlóan napközben is csak bizonyos okokból hagyható el. A korlátozás idején magáncélból csak a külön háztartásban élő élettárssal, illetve azokkal a legközelebbi hozzátartozókkal és ismerősökkel, találkozhatunk majd, akikkel rendszerint heti több alkalommal is tartjuk a kapcsolatot – írja az orf.at.

„Családi jogok gyakorlása“

A kapcsolattartás mellett a rászorulók gondozása, a segítségnyújtás, valamint a „családi jogok gyakorlása, kötelezettségek teljesítése“ is engedélyezett lesz a kijárási korlátozás ideje alatt. Ugyanígy az „alapvető szükségletek“ közé sorolja a rendeletterv a bevásárlást, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét, az állatgondozást, a temetők látogatását és a templomok egyéni felkeresését.

A napközbeni kijárási korlátozások idején is el lehet majd hagyni a lakhelyet munkaügyi vagy oktatási célból, valamint hatósági, bírósági eljárás miatt. Ugyanígy szabad lesz közterületen tartózkodni szellemi vagy fizikai rekreáció, sport vagy séta közben.

Általános boltzár kivételekkel

A nyilvánosságra került tervezet szerint a kijárási korlátozásokkal együtt bezárnak az üzletek és a testi kontaktussal dolgozó szolgáltatók, például a fodrászok, kozmetikusok is. Kivételt például az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak benzinkutak képeznek, ezek továbbra is 6-19 óra közt tarthatnak nyitva. A munkahelyeken ahol csak lehet, a távmunkára kell átállni.

A tervezet nem foglalkozik a közoktatással, de az már szinte biztosnak mondható, hogy december 6-ig az összes iskola távoktatásban folytatja a munkát. Az intézmények rendkívüli helyzetben gyermekfelügyeletet biztosítanak majd. Az iskolák mellett az óvodák is bezárnak a kiterjesztett kijárási korlátozás idejére.

A kormány 16:30-kor tart tájékoztatót a járvány ellenében bevezetendő újabb intézkedésekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában