Megérkeztek

2020.11.12. 14:15

Új csuklós buszok álltak szolgálatba Szombathelyen (Frissítve!)

Mától hét új, alacsonypadlós, környezetkímélő, légkondicionált csuklós buszt állított forgalomba a Volánbusz Zrt. Az új járművekkel elsősorban az 5, 30Y, 5H, 8H, 9H, 10H, 1C, 1U, 2A, 2C számú vonalakon, illetve a 2E, 4E, 5E számú szerződéses járatokon találkozhatnak majd az utasok.

Tömböly Ágnes

Forrás: Facebook

Fotó: Hende Csaba

Köszönöm Magyarország Kormányának, hogy hét korszerű, kényelmes és környezetkímélő autóbuszt bocsátott a szombathelyi utazóközönség rendelkezésére! – osztotta meg Facebook-bejegyzésében Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a jó hírt.

Bár nyilvános programon jelentették volna be az új buszok forgalomba helyezését, a városháza kommunikációs vezetője reggel arról tájékoztatta a megyei napilap szerkesztőségét, hogy az nem sajtónyilvános.

Később a Volánbusz Zrt. sajtóközleményéből megtudtuk, a társaság mától helyezte forgalomba Szombathelyen azt a hét új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt, amely a jövőben a megyeszékhely helyi közlekedésében frissíti a járműállományt. A Volánbusz Zrt. kiemelt célja, hogy a jármű modernizáció megvalósításával folyamatosan javítsa a helyi közösségi közlekedést, így biztosítva az egyre magasabb szolgáltatási színvonalat utasai számára – olvasható a közleményben.

Fotó: szombathely.hu

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: Szombathely lakosainak mindennapjaiban a közösségi közlekedés szerepe kiemelkedő fontossággal bír. A környezetkímélő, kényelmes, új járművek forgalomba állításának köszönhetően nemcsak az utasok kiszolgálásának színvonala növekszik, hanem a város levegője is tisztább lehet. A képviselő kérdésünkre hozzátette, a járművek a kormány autóbusz-programja jóvoltából kerültek beszerzésre. Ha a kormány nem döntött volna e buszok beszerzéséről, Szombathely sem kaphatott volna abból hét darabot – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A sajtóközleményből megtudtuk még: Nemény András polgármester kijelentette, hogy a város és a Volánbusz egyeztetései nyomán minőségi javulást láthatnak a szombathelyiek a buszközlekedésben.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója szerint a helyi közlekedés fejlesztése az egyik pillére a Volánbusz biztonságos, kényelmes és megbízható szolgáltatásnyújtással kapcsolatos célkitűzésének. A szombathelyi járműállomány-fejlesztés időszerűségét mutatja, hogy a társaság 48 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg több mint 15 év, melyből a 12 darab csuklós kivitelű autóbusz csaknem 60, míg a teljes állomány 14,6 százaléka újul meg a hét új járműnek köszönhetően. Így a helyi flotta átlagéletkora 13,4 évre csökken, ami jelentősen javítja a közösségi közlekedés színvonalát Szombathelyen, ahol a társaság több mint 7,6 millió utast szállít évente.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek. Akadálymentes kialakításuknak köszönhetően megkönnyíti az idős, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedő, valamint a mozgásukban korlátozott utasok mindennapjait. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű autóbusz beszerzésének előkészítése zajlik. A tenderek nyertesével várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában