Kijáró

2020.11.11. 11:30

Újabb tíz napig kijárási tilalom Ausztriában – Így élik meg a szomszédban a szigorításokat

Ausztria egy héttel előttünk jár: Sebastian Kurz szövetségi kancellár október 31-én jelentette be azokat a szigorításokat, amelyek múlt kedden, november 3-án léptek életbe. Ezek túlnyomórészt megegyeznek a nálunk mától érvényes intézkedésekkel – éjszakai kijárási tilalom; kulturális intézmények, vendéglátóipari egységek bezárása; magánrendezvények létszámának korlátozása. Kíváncsiak voltunk, melyek az elmúlt egy hét tapasztalatai a határ túloldalán. Ebben Nemesi-Mittelstiller Nóra volt segítségünkre. Stegersbachban – Szenteleken – él a férjével és három kislányával.

Polgár Patrícia

Ahogy azt korábban is írtuk, Ausztria hazánkat egy héttel megelőzve, múlt kedden vezetett be újabb szigorításokat a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében. Erre a járvány egyre drasztikusabb terjedése adott okot, ugyanis az ország területeinek rizikószint szerinti besorolásáért felelős Koronalámpa Bizottság minden tartományra a legsúlyosabb, piros jelzést adta ki.

Aznap éjféltől egyebek között részleges éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe: az osztrákok este 8 és reggel 6 óra között csak meghatározott esetekben – testi és vagyoni kár­okozással fenyegető szituáció esetén, a segítségre szoruló személyek gondozása, a mindennapi szükségletek fedezése, a halaszthatatlan hivatásbeli intéznivalók, valamint a mentális és testi kikapcsolódást szolgáló tevékenységek céljából – hagyhatják el lakhelyüket.

Az osztrák kormány betiltott minden rendezvényt, bezáratta a kulturális, valamint a sportolásra és szabadidős tevékenységek űzésére alkalmas intézményeket és az állatkerteket. Az éttermek csak az ételkiadás idejére lehetnek nyitva. A szállodák csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak. A szolgáltatók továbbra is nyitva tarthatnak. Az általános iskolák és az óvodák ugyancsak nyitva maradnak, a közép- és felsőfokú oktatási intézmények online oktatásra térnek át. Sportolni csak szabadtéren lehet, az előírt távolság betartásával. A munkahelyeken lehetővé kell tenni a munkatársak közötti egy méter betartását. Az autókban – ha nem egy háztartásban élnek az utasok – egy üléssoron csak két utas ülhet.

Temetéseken legfeljebb ötven ember vehet részt. A lakáson, családi házon kívül megrendezett összejövetelek tiltottak. Esküvőt csak az anyakönyvi hivatalban lehet tartani, a lakodalomról le kell mondania az ifjú párnak. Az idősotthonokat és ápolási intézményeket illetően a kormány minden dolgozót kötelezne a heti egyszeri koronavírusteszt elvégeztetésére, a látogatók pedig csak negatív koronavírusteszt birtokában vagy maszkban léphetnek be az intézményekbe.

A kórházi dolgozókat is kötelezik a heti egyszeri koronavírusteszt elvégeztetésére.

A november 3-án elrendelt kijárási tilalom az első körben november 12-éig szólt, ugyanis ilyen jellegű korlátozást Ausztriában csak tíz napra lehet bevezetni. Tegnap kora délután a kijárási tilalmat újabb tíz nappal meghosszabbították. Minden további intézkedés november 30-ával veszti hatályát. Sőt: időközben a kormány arról is döntött, hogy a kiskereskedelmi egységeknek – a benzinkutakon található kisboltok és a vasútállomáson található üzletek kivételével – 19 órakor be kell zárniuk.

Kíváncsiak voltunk, Ausztriában hogyan viszonyul a lakosság a szigorításokhoz. Ebben Nemesi-Mittelstiller Nóra volt a segítségünkre.

A szombathelyi származású fiatal nő Szenteleken – Stegersbachban – él férjével és három kislányával, így aktív részese „az osztrák hétköznapoknak”.

– Ezúttal nem vagyunk olyan nehéz helyzetben, mint az első hullám idején, ugyanis a legnagyobb gyermek is csupán tízéves, így még járhat iskolába, nem vagyunk teljesen bezárva. Egy kisközségben élünk, itt úgy tapasztalom, hogy bár sokan belefáradtak a sok szabály betartásába, mindenki igyekszik nem megszegni azokat. Szabálysértésekről inkább csak a nagyobb városokból, a hírekből értesülünk – festi le a náluk uralkodó helyzetet.

Az éjszakai kijárási tilalommal kapcsolatban azonban hozzáteszi, hogy bár egyébként nem jellemző családjára amúgy sem, hogy este nyolc óra után még az utcán lennének, egy kicsit mégis megviseli őket ez az intézkedés: a szabadságjoguk korlátozásaként élik meg. Most az érdekli őket a leginkább, hogy vajon bezárják-e az iskolákat.

Nóra az első hullám idején hónapokig nem találkozhatott Magyarországon élő szüleivel. Bízik benne, hogy a határtól számított, harminc kilométeren belüli ingázás lehetőségét most nem veszik el. Mindenestre – tanulva az akkori helyzetből – még nyáron csináltatott magának a szülei lakcímére is tartózkodási engedélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!