Lemondtak róla

2020.11.10. 10:00

Újszülöttet hagytak a Markusovszky kórház kihelyezett inkubátorában (Frissítve)

Az elmúlt tizenöt évből csupán egy-két olyan esetet tudunk felidézni, amikor a Markusovszky kórház krízis­inkubátorában kisbabát hagytak. A kórházi keresztségben a Szerencsés Eszter nevet kapó csecsemőről vasárnap ily módon mondtak le a szülei. A kislány egyébként jól van, amennyiben vér szerinti családja néhány héten belül nem jelentkezik érte, örökbe adják.

Polgár Patrícia

Mára az ország minden megyéjében üzemel csecsemőmentő inkubátor, Szombathelyen 2005 szeptemberében helyezték ki a készüléket a Markusovszky kórház szülészeti és gyermekgyógyászati tömbjének földszintjén, a gyermekambulancia bejárata mellé. A szerkezet napi 24 órában képes fogadni a csecsemőket. Könnyen megtalálható, ezzel biztosítva, hogy a krízishelyzetbe került szülő nő – mert általában valamiféle nehéz életkörülmény áll annak hátterében, hogy egy anya lemond újszülöttjéről – feltűnés nélkül hagyhassa benne gyermekét.

A megyeszékhelyen hosszú évek óta nem történt hasonló eset, egészen vasárnap késő délutánig. A kórház dolgozói 17 óra körül fedezték fel az inkubátorban fekvő csecsemőt, akit rögtön elláttak és elhelyezték a gyermekosztály intenzív részlegén. Ilyen helyzetben ugyanis ez az eljárás – tudtuk meg dr. Káldy Zoltántól, a kórház orvos igazgatójától.

A Markusovszky kórház szülészete: a kislány biztonságban van
Fotó: Cseh Gábor

A kisbaba, akinek az osztály dolgozói a Szerencsés Eszter nevet adták, egészséges és érett – súlyát és hosszát az orvos igazgató nem kívánta nyilvánosságra hozni.

A büntető törvénykönyv még az évezred elején is büntette a gyermeküket krízis­inkubátorban hagyókat. Ma már nem követ el bűncselekményt az, aki így cselekszik, tekintve, hogy túlnyomórészt egyébként is nehéz szociális helyzetben élő nők hozzák meg ezt a nem könnyű döntést.

Azzal kapcsolatban, hogy az így elhagyott gyermekek örökbefogadása milyen eljárásrend szerint zajlik, megkerestük a Szombathelyi Járási Hivatal gyámügyi és igazságügyi osztályát, ahonnan lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Annyit azonban tudunk: annak, hogy egy nő a gyermekét az inkubátorban elhelyezve a kórházi személyzet gondjaira bízza, nincs jogi következménye, a kórház nem fogja keresni a csecsemő vér szerinti hozzátartozóit.

A szülőknek néhány hét a rendelkezésükre áll, hogy megváltoztassák döntésüket, ezt követően a baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Ugyanis azzal, hogy a krízis­inkubátorba teszi őt az anya, automatikusan engedélyt ad az örökbeadására.

Frissítés:

A Vas Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztályától dr. Sztankovics Koletta elmondta, az örökbefogadás menetét nem befolyásolja, hogy a gyermek ismeretlen szülőktől származik – így Eszter örökbeadását is titkos örökbefogadásként kezelik, melynek során a vér szerinti és az örökbefogadó szülők nem ismerik egymást.

Azt, hogy az újszülött hány napot tölt a kórházban, a kezelőorvos határozza meg. Amint elhagyhatja azt, az őt örökbefogadni szándékozó szülőkhöz kerül, első lépésként csupán ideiglenesen, 30 napra, úgynevezett kötelező gondozási időre. Az örökbefogadók személyére a szakszolgálat, azaz a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ az örökbefogadni szándékozók nyilvántartása alapján tesz javaslatot egy előzetes ismerkedést, majd az örökbefogadási szándék kinyilatkoztatását követően. Ezalatt az idő alatt a leendő szülők gondozzák, nevelik a gyermeket, akinek törvényes képviseletére a gyámhatóság a szakszolgálat alkalmazásában álló gyermekvédelmi gyámot rendel ki. A 30 nap során az örökbefogadási munkatárs és a kirendelt gyám figyelemmel kíséri a gyermek és szülők kapcsolatának alakulását.

A gondozási idő eredményes letelte után, engedélyezhető az örökbefogadás. Ez az idő figyelembe véve a gyermek kórházi tartózkodását és a gyámügyi eljárást, nagyjából egybeesik azzal a hat héttel míg a vérszerinti szülő jelentkezhet a babáért. Ugyanis erre megvan a lehetősége, de csak akkor, ha saját maga vagy hozzátartozója szeretné nevelni, gondozni. – Jelen esetben azonban mivel a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a vérszerinti szülőknek bírósági úton van lehetőségük megállapíttatni az anyaság, apaság tényét. Ekkor a per jogerős befejezéséig a gyámhatóságnak az örökbefogadás engedélyeztetését fel kell függesztenie – tette hozzá az ügyintéző.

Az örökbefogadás során tárgyaláson hallgatják meg az örökbefogadó szülőket és a gyámot, ezzel párhuzamosan pedig hivatalból eljárás indul a gyermek anyakönyvezésével kapcsolatosan. A települési jegyző – a gyermekvédelmi gyám egyetértésével – megállapítja azokat az adatokat, melyekre az anyakönyvezéshez szükség van: születési hely, idő, családi és utónév, valamint képzelt szülő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában