törvény

2020.11.11. 13:30

Utcai maszkviselés, kijárási tilalom – az összes szabály, mikor hova és hogyan mehetünk

A kemma.hu ősszegyűjtotte a november 11-től szabályos új rendelkezéseket, amelyek az utcai maszkviselést éppúgy érintik mint hogy milyen büntetésre számíthat az, aki megszegi a kijárási tilalmat.

kemma.hu

Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

Ahogy arról beszámoltunk, kedden a parlament elfogadta a rendkívüli jogrendről szóló törvényt. A koronavírus elleni védekezés jegyében számos helyen pontosították a korábbi szabályokat, illetve szigorítottak azokon. A közterületi maszkviselésről és a sportmérkőzésekről is rendelkeztek, csakúgy, mint a kijárási tilalomról, a rendezvényekről vagy épp arról, hogy milyen szankciókra számíthat az, aki megszegi a törvényt. Fontos tudni, hogy az eddigi intézkedések mellett léptek életbe az újak. Lássuk a részleteket!

Maszkviselés

Orbán Viktor kedd este a közmédiában jelentette be, hogy a közterületeken is kötelező lesz a maszkviselés. A Magyar Közlöny részletezése nyomán kiderült, hogy ez mit is jelent pontosan: a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű települések belterületén a helyi önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen lesz kötelező a maszkviselés, kivéve a sportolás során, valamint a parkokban, illetve a zöldterületeken. A területek kijelölése a polgármester feladata.

Mindemellett általánosan érvényes, hogy minden hatévesnél idősebbnek kötelező maszkot (orvosi, munkavédelmit, illetve textil vagy más anyagból készültet) viselni, az orrot és a szájat is elfeledve

 • az üzletekben (mindegy, hogy vásárló vagy dolgozó az ember)
 • az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpontokban
 • a köz- és nyilvános magánlevéltárak külső személyek számára látogatható területén
 • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak,
 • a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletekben, szintén függetlenül attól, hogy vendégként vagy dolgozóként van jelen az ember
 • az egészségügyi intézmények területén (kivéve az ott ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben)
 • A szociális intézményekben az ott dolgozóknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belül vannak velük, valamint az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint a fentebb meghatározott módon kell viselniük a maszkot
 • ügyfélfogadási időben

 • a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén
 • postákon
 • mindenhol, ahol ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5-nél többen tartózkodnak egy időben
 • Az üzemeltetőnek kell gondoskodni arról, hogy a tömegközlekedési eszközön vagy a helyiségben tartózkodók a maszkot a meghatározott módon viseljék az emberek. Ennek érdekében a szolgáltatás, illetve az üzemeltetett intézmény működésére, igénybevételére vonatkozó szabályozás megsértése esetén alkalmazható intézkedéseket, szankciókat alkalmazhatják. A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazó vagy a maszkot nem meghatározott módon (orrot, szájat takarva) viselőkkel szemben pótdíj kiszabását is előírják.

  Azt, aki nem akarja viselni, vagy rendesen viselni a maszkot, ki kell zárni az utazásból, leszállítani a járműről. Ha ezeket nem hajlandó megtenni, a járművezető vagy az üzemeltető más alkalmazottja köteles közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőri intézkedést kezdeményezni.

  Azokat, akik elszólításra sem hajlandóak rendesen viselni a maszkot az üzletekben és a többi fent felsorolt helyen, azokat az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

  A kijárási tilalom és a magatartási szabályok a közterületeken

  Ahogy arról beszámoltunk, este 8 óra és reggel 5 óra között, bizonyos kivételektől eltekintve mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A kivételek:

 • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal
 • ha munkába megyünk, onnan jövünk haza, vagy ha eleve közterületen dolgozunk
 • a versenyszerűen sportolók (versenyszerűen sportoló az, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. Amatőr vagy hivatásos sportoló is lehet) edzésre vagy sportrendezvényre mehetnek, azokon részt vehetnek, onnan hazamehetnek este nyolc és hajnal 5 között is
 • Kutyát sétáltatni, ahogy arról beszámoltunk, a lakhely 500 méteres körzetében lehet
 • Az önkormányzatok dönthetnek a kutyafuttatók bezárásáról. Azt, hogy valaki a munkáját végezve tartózkodik közterületek, okirattal kell igazolni. Ez utóbbi kitétel érinti a versenyszerűen sportolókat is, a fent említett esetek tekintetében. Az okiratot a kormany.hu-ról lehet letölteni, ott tették közzé annak pontos tartalmi követelményeit. Csak az ennek megfelelő igazolást fogadják el.

  Forrás: kemma.hu

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában