Gólyahíreket böngésztünk

2020.11.08. 07:00

Vajon melyek voltak az elmúlt időszak népszerű és különleges babanevei Vas megyében?

Az elmúlt hetek gólyahíreit böngészve erre a kérdésre kerestük a választ. Mutatjuk, hogy mit derítettünk ki:

vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Evgeny Atamanenko

A Vas Népe hasábjain és vaol.hu oldalon is minden héten beszámolunk az elmúlt időszakban született legkisebb Vas megyeiekről. A gólyahírrel foglalkozó rovatunk nyomtatott, valamint online felületünkön is egyaránt nagy népszerűségnek örvend.

Az október végén induló Gyermekmosoly elnevezésű játékunkat szintén sokakat mozgatott meg, és még mindig rengetegen jelentkeznek rá. Ez persze teljesen érthető, hiszen melyik szülő nem büszkélkedik el szívesen csemetéjével?

A gyermekáldás az egyik legnagyszerűbb dolog a világon, viszont, hogy milyen nevet adjanak majd a szülők leendő gyermeküknek az hosszas gondolkodást, elmélkedést, és gyakran még kisebb vitákat is eredményez.

Az elmúlt hetek gólyahíreit böngészve arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a szülők milyen nevet adnak gyermekeiknek. Melyek a legnépszerűbbek, mennyire él még a tradíció, valamint mennyien ügyelnek arra, hogy valamilyen nagyon különleges, nem hétköznapi nevet adjanak az újszülött gyermeküknek.

Az mindenképpen megfigyelhető, hogy a régi hagyományok már nem nagyon élnek, amely szerint az apa keresztnevét viszi tovább a fiú, vagy éppen az anyáét a lány. Ez különösen azoknál a családoknál szokott jellemző lenni, ahol már generációkon keresztül ugyanúgy hívják a család talán inkább elsősorban férfi tagjait. Ilyenből az elmúlt két hónap alatt csak néhányszor volt példa megyénkben, tehát kijelenthető, hogy ez már nem annyira divat. Ugyanúgy nem jellemző, hogy egy újszülöttnek olyan tradicionális nevet adjanak, mint például a fiúknál a János, József, esetleg Pál a lányoknál pedig a Mária, Márta vagy éppen az Erzsébet.

Az elmúlt 20 évben jellemzően népszerű nevek, mint például a fiú részről Bálint, Ákos, Gergő, Ádám, a lányról pedig Rebeka, Anna, Ramóna, Emese még mindig vonzóak a szülők számára. Megfigyelhető az is, hogy a második nevek sem annyira népszerűek már, nagyságrendileg nagyjából minden tizedik gyermek kap második keresztnevet, de jellemzően ez sem egyezik meg a fiúk esetében az édesapjukéval, a lányok esetében, pedig az édesanyjukéval.

A legnépszerűbb fiúnevek, amiket a szülők az elmúlt időszakban Vas megyében született gyereküknek adtak a következők: Noel, Dominik, Hunor, Benett, Marcell, Máté, Ábel. Az imént említett nevek mindegyikét az elmúlt két hónapban több, mint öt vasi szülő választotta fiának, vagyis egyaránt népszerűek.

Ami a legkedveltebb lányneveket illeti, az elmúlt két hónapban toronymagasan a Lénát választották legtöbbször a szülők. Első, valamint második névként összesen tizenegyszer szerepelt az elmúlt két hónap gólyahíreiben. A képzeletbeli listánkon a Lénát a Sára, majd pedig a Hanna név követi, amit ugyancsak előszeretettel választották megyénkben. De több szülő adta a nem éppen hétköznapinak mondható Nara nevet is. Azért a hagyományos lánynevek sem vesznek el, több Viktória, Zsófia, és Emma is született az utóbbi két hónapban Vas megyében.

Igaznak bizonyult, hogy sokan a nagyon különleges neveket részesítették előnyben Vas megyében is. Nekik majd valószínűleg nem lesz olyan gondjuk a későbbiekben, hogy szólnak nekik az óvodában, vagy éppen felszólítják őket az iskolában, és nem tudják azonnal, kire gondol a pedagógus. A fiúk esetében az elmúlt két hónapban a Mendel, Dijár, Miron, Nolen név volt az, ami sokak számára ismeretlen lehet, de abban mindenképpen egyetérthetünk, hogy nem szokványos. Mint ahogy a lánynevek esetében a Nadira, Arina, Eponin, vagy éppen a Méda sem az, viszont mégis születtek ilyen nevű gyermekek Vas megyében.

Felhívás:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/keressuk-vas-megye-legcukibb-gyermekeit-4372357/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában