névjegyzék

2020.11.17. 07:00

Vas megye madarai – Összegezték a madármegfigyelési adatokat

Ötödik alkalommal összegezték a Vas megyei madármegfigyelési adatokat.

Gyöngyössy Péter

Hamarosan új míves kötettel bővül a helyi kiadású természettudományos könyvek palettája. A Vas megye madarainak névjegyzéke című kötetet várhatóan november végén vehetik kézbe az olvasók. Képen: Dr. Gyurácz József (j) és dr. Kóta András, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportjának vezetői 20201113 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas népe

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Új, míves kötettel bővült a helyi kiadású természettudományos könyvek listája. Az elmúlt napokban jelent meg a Gyurácz József és Kóta András szerzőpáros által jegyzett, Vas megye madarainak névjegyzéke című, 270 oldalas, 112 színes képpel illusztrált kötet. Vas megyében először 1898-ban Chernel István összegezte a Vas megye madárvilágára vonatkozó ismereteket. Eddig négy alkalommal jelent meg a megfigyelési adatokat összegző névjegyzék, utoljára 2010-ben. Most pedig itt az ötödik. Első alkalommal önálló kötetként. Mint Gyurácz József elmondta: az új névjegyzék kiadását az indokolta, hogy sok új megfigyelési adat gyűlt össze. Nőtt a madármegfigyelők száma, és sok új, modern eszköz segíti az adatgyűjtést. Az adatok alapján már trendek is kiolvashatók. Vas megyében az elmúlt tíz évben 16 új madárfaj előfordulását jegyezték fel a megfigyelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában