A déli megyékben van a legtöbb belőlük

2020.11.19. 07:00

Vas megyében kevés a poloska

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – ez derül ki a Sokk a rovar Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. nemrégiben 14 ezer kérdőívkitöltő válaszait összesítő felméréséből.

Vas Népe

Budapest, 2019. április 6. Egy Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Róka László

Néhány évtizede még ismeretlen rovarfaj volt Magyarországon a címeres poloska, amely rövid idő alatt megtelepedett nálunk, és belakta magát otthonainkba. A kutatás eredményeit térképre vitték, amelyen jól látszik, nincs már olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg ezek a rovarok. Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskákat. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós elterjedtséget jobban mutatják a lakosságarányos adatok. Ezek alapján a déli megyékben tapasztalták a legnagyobb mértékben a kellemetlen rovarok jelenlétét, miközben a legalacsonyabb számokat Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyéből jelentették. A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években vált tömegessé a címeres poloskák jelenléte a lakókörnyezetükben. A kérdőívet kitöltők 61 százaléka az elmúlt öt évben észlelte ezeket a poloskákat, 25 százalékuk pedig tavalytól.

A címeres poloskák jelenléte az embereket érintő kellemetlenségek, zavaró hatások, valamint a mezőgazdasági károkozás mellett elsősorban ökológiai szempontból aggályos. Az invazív fajok képesek a hazai fajokat visszaszorítani, túlszaporodásukkal felborítani a hazai természetes életközösségek egyensúlyát. Bár humán betegségeket nem terjesztenek (növényi kórokozókat igen), szúrós szagú váladékuk nyálkahártya-irritáló, érzékeny személyeknél allergiás reakciókat válthat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában