kijáró

2020.11.23. 07:00

Virtuális egyetemi előadások az adventi vasárnapokon

A Muraba Európai Területi Társulás a járványhelyzet nehézségei közepette is teszi a dolgát a határtérségben, mind szlovéniai, mind a magyar oldalon. Jelenleg épp egy nyugdíjasegyetem megvalósításán fáradoznak – a körülményekre való tekintettel, virtuálisan.

Tersztyánszky Krisztina

Megkezdődött a szabadegyetemi előadások forgatása. Épp Varga Sándor beszél az időseket veszélyeztető csalókról

Forrás: Vas Népe

Fotó: Varró Viktor

– Az idősekre koncentráló Motivage programunk megvalósítása során párbeszédet kezdeményeztünk a térségi idősügyi civilszervezetekkel – mondta el Papp Bálint, a Muraba ETT igazgatója.

– Ennek kapcsán megerősítést kaptunk arról, amit már korábban is tudtunk, hogy a Rábavidéken rendkívül aktívak a nyugdíjas-egyesületek. Ezúttal mi is szeretnénk számukra kedveskedni, és ezért hívtuk életre a Nyugdíjas Egyetem kezdeményezésünket. Ezt ezúttal nem a szlovén–magyar pályázatunk keretében, hanem saját költségvetésből, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által biztosított forrásból indítjuk útjára.

Más nagy városokban már sikerrel zajlottak le hasonló rendezvények, így Szentgotthárdon a gondolatot onnan alapul véve, de mégis a saját arcukra formázva állították össze a programtervet.

– Kiemelten fontos a térségi szereplők bevonása mind az előadások rögzítésében, mind pedig az előadók személyében. Így a videók rögzítéséért a helyi, azaz térségi kábelszolgáltató, a Gotthárd Televízió lesz a felelős, és ezeknek az anyagoknak a fordítását is helyi fordítóirodával készíttetjük el.

A tervezett előadók között szerepel Varga Sándor rendőr alezredes, aki az unokázós csalókról tájékoztat. Horváth Zsuzsanna nyugdíjas történelemtanár Szentgotthárd történelmével kapcsolatos kérdőjelekről, fehér foltokról beszél. Bodorkós Imre, Kollerné Loós Zsuzsanna és Sisakné Páll Klára lelkipásztorok az adventre való készülődést segítik, Kissné Köles Erika a rábavidéki szlovének múltjába, jelenébe és jövőjébe ad betekintést. A témaválasztást egy konzultáció előzte meg, ahol felmérték, mik azok a témák, amelyeket érdekesnek találnak majd a „hallgatók”. – Szerettük volna személyes jelenlét mellett, leckekönyv kiállításával megvalósítani a programot, de a vírushelyzet közbeszólt. Azonban gyorsan reagáltunk, és azt a megoldást találtuk, hogy televízión és interneten keresztül fogjuk sugározni az előadásokat, amelyeket más és más helyszínen rögzítünk majd. A tervek szerint minden adventi vasárnapon egy-egy új előadás fog megjelenni a tévében és az interneten egy időben. Az előadások a későbbiek során is visszanézhetőek lesznek, mind a weboldalunkon, mind pedig a Gotthárd TV műsorkínálatában.

Ha már egyetem, akkor készülnek „számonkéréssel” is, szabadon választható jelleggel. Minden előadáshoz kapcsolódóan elhangzik egy kérdés az előadóktól. Azok számára, akik mind a négy előadás alkalmával feltett kérdésre helyesen válaszolnak és elküldik a szervezőknek, meglepetéssel készülnek. – A Muraba ETT célja, hogy mindig olyan innovatív, új dolgokkal jelenjen meg, amelyek közvetett vagy közvetlen módon, de hozzájárulnak a közösségépítéshez. Így bízunk abban, hogy az adventi vasárnapokon minél többen fogják majd egy időben megtekinteni ezeket a videókat. Jövőre pedig szeretnénk folytatni az előadás-sorozatot, akkor már személyes hallgatóság mellett – tette hozzá Papp Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában