a tájékozódó ügyfeleket is fogadják

2020.12.02. 14:00

Egyetlen bajbajutott sincs egyedül– A Szombathelyi Áldozatsegítő Központnál konkrét esetekről is érdeklődtünk

Minden esetben az áldozat érdekeit képviselik: a helyzethez illő teljes körű tájékoztatást, érzelmi segítségnyújtást – szükség esetén pszichológus támogatását; jogi tanácsot, az ügyintézésben gyakorlati segítséget, a társszervezetekkel való kapcsolatfelvételt biztosít a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ a hozzá fordulóknak.

Tóth Kata

Kámán-Németh Martina: „Volt olyan áldozat, aki háromszor sétált el a központ előtt, mire becsengetett, azóta folyamatos segítséget kap”

Fotó: Cseh Gábor

Senkit sem hagynak egyedül, ezt hangsúlyozza Kámán-Németh Martina koordinátor, akit konkrét esetekről kérdeztünk.

– A Szombathelyi Áldozatsegítő Központ 2018 óta segít a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak sérelmeik enyhítésében. Egyénre szabott, komplex és ingyenes szolgáltatáshoz juthat, aki felkeres bennünket személyesen, telefonon, levélben, akár anonim módon. Partnereink révén pedig hozzásegítjük őket nem áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételéhez is. Várják tehát azok jelentkezését, akik bűncselekmény áldozatai lettek, vagy segítségre, védelemre van szükségük.

– Ha valakit rendszeresen megaláznak, bántalmaznak szóval, lelkileg és/vagy fizikailag, az egyre mélyebbre jut, és egyre kevesebb ereje marad kitörni és segítséget kérni. A fizikai fájdalom elmúlhat, de a folyamatos lelki és verbális bántalmazás nyomot hagy az ember lelkében, darabokra tépi a személyiséget. A bántalmazó partnernek nem érdeke a különválás, az, hogy elveszítse a hatalma tárgyát. Közben a környezetét manipulálja.

Kámán-Németh Martina: „Volt olyan áldozat, aki háromszor sétált el a központ előtt, mire becsengetett, azóta folyamatos segítséget kap”
Fotó: Cseh Gábor

Egy ilyen kapcsolatban nincs szép válás. Érdemes minél előbb segítséget kérni, a kapcsolatból kilépni, jogi útra terelni az ügyet, mondja a szakember. Ezzel összefüggésben említi a megelőző távoltartás jogintézményét, ami valós védelmet jelent az áldozatoknak. Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség 72 órára, míg a megelőző távoltartást a járásbíróság legfeljebb 60 napra rendelheti el. A távoltartás hatálya alatt álló személy köteles magát távol tartani a bántalmazottól, a bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlantól (függetlenül attól, hogy a bántalmazóé-e az ingatlan), sőt, a bántalmazottal közvetlenül vagy közvetve sem léphet érintkezésbe.

Ha anyagi krízishelyzet adódik, akkor is segítenek az állam által biztosított pénzügyi segélyhez.

Jellemzően nők kérnek segítséget. A hozzátartozók közötti erőszak esetében nagyobb a számuk, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak nők az áldozatok, mondja Kámán-Németh Martina. Gyerekek is fordulhatnak hozzájuk, nincs életkori megkötés.

A pandémia okozta bezártság miatt sokszor a négy fal között maradtak a bántalmazások, a zsarolás. A koordinátor szerint ennek másik oka az, hogy az év nagy részében a járványhelyzetben a rendőrség várótermében nem tudták közvetlenül elérni az áldozatokat, akik korábban azonnal megkaphatták a tájékoztatót az áldozatsegítés ingyenes szolgáltatásairól. November 5-étől van újra lehetőség az ilyen információ-átadásra. 2021 januárjától változás várható: ha az áldozat hozzájárul adatai továbbításához, az adatokat a rendőrségtől megkapja az Áldozatsegítő Központ, az áldozat megjelölheti, milyen módon vegyék fel vele a kapcsolatot.

Esetekről is beszámol: felkereste őket egy kétségbeesett idős házaspár, akik csalás áldozatai lettek egy házfelújításnál. A lelki támogatáson túl jogi segítséget igényeltek, és szakértői támogatást kaptak. Az ügyük sínre került. Egy másik esetben emberkereskedelem áldozata lett egy férfi: építőipari munka ígéretével ment volna Németországba. Ausztria és Németország határáról fordult vissza, amikor kiderült, hogy mégsem számíthat munkára. Vonattal és gyalog öt nap alatt jutott haza, kimerülten jutott el hozzájuk. Esetében a Féhe Nonprofit Kft.-vel működtek együtt, a férfi hazatért dél-magyarországi lakhelyére. Felvették a kapcsolatot a Pécsi Áldozatsegítő Központtal, tőlük jogi tanácsot kapott, segítették a munkahelykeresésben.

A nap 24 órájában díjmentesen elérhető az Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225. A Szombathelyi Áldozatsegítő Központ címe: Thököly Imre utca 14. fsz. 6. Hétfőtől szerdáig 8–17 óráig; csütörtökön 8-tól 18.30-ig; pénteken 8-tól 14 óráig vannak nyitva. Elérhetők a +3630/682 71 13 és a +3630/662 21 87 telefonszámon és levélben a 9701 Szombathely, Pf.: 252 címen. Honlapjukon (www.vansegitseg.hu) is minden fontos információt megtalálunk. Kámán-Németh Martina hozzáteszi még: bárhogy alakul a járványhelyzet, nem szüneteltetik szolgáltatásaikat, nem zár be a Thököly utcai központ sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában