Évértékelő

2020.12.29. 14:00

A kormány Vas megye mellett áll – Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő értékelte az évet

Megvalósult és tervezett fejlesztésekről, a koronavírus-járvány okozta nehezített pályáról és az első unokájával töltött karácsonyról is beszélt lapunknak dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Hende Csaba: „A szokásosnál is nagyobb izgalommal vártam az idei karácsonyt”

Fotó: VN/Besenyei Gergely

– Több szempontból is rendhagyó esztendő volt 2020. Egyrészt ez volt az első egész év, amelyet dr. Nemény András polgármester irányítása alatt töltött Szombathely. Alelnök úr, miként értékeli az elmúlt 12 hónap történéseit?

– A pandémia az egész világra kiterjedő válságot okozott. Ez alól Szombathely sem tudta kivonni magát. 2020 jól indult, fejlődtünk, majd bejött a koronavírus-válság, és csak most kezd magára találni a gazdaság. Jó hír, hogy elérhető távolságra került a vakcina, hónapokon belül, aki akar, védetté válhat a kórokozótól. Emellett meg kell jegyeznünk: Szombathely iparűzésiadóbevételei 2010 óta több mint a kétszeresére emelkedtek, a város a 4 milliárd forint körüli éves bevétel helyett több mint 9 milliárd forintból gazdálkodhat. Alá kell húznom, hogy amikor dr. Puskás Tivadar polgármester úr átadta a stafétát, szemben a 2010-es állapottal, tartozás helyett tele volt a kamra. Az ellenzéki városvezetésnek van miből gazdálkodnia.

– Tavaly ilyenkor úgy nyilatkozott: ajtaja nyitva áll az új városvezetés előtt. Kopogtattak végül?

– Igen, januárban meglátogatott a Parlamentben dr. Nemény András, és megállapodást írtunk alá az együttműködésünk fő célkitűzéseiről. Azóta rendszeresen kéri segítségemet polgármester úr, amit én – ügyek mentén – örömmel meg is adok minden esetben, legyen szó a Haladás Sportkomplexum működtetéséről, a város helyiadó-bevételeiről vagy éppen az új Schäffler-üzem útkapcsolatának megteremtéséről. A Haladás Sportkomplexum tulajdonjogának átvételével a város 300 millió forintos kiadástól szabadul meg. A folyamatban levő nagyberuházásoknak köszönhetően a jövőben a koronavírus-járvány miatt lecsökkent iparűzésiadó-bevételek tovább emelkednek, és ez minden tekintetben hozzájárul Szombathely sikeréhez.

Dr. Hende Csaba: „A szokásosnál is nagyobb izgalommal vártam az idei karácsonyt”
Fotó: VN/Besenyei Gergely

– Rendhagyó év ez a koronavírus-járvány miatt is. A kormány több intézkedést hozott a pandémia miatt. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökeként (is) belelát ebbe a munkába. Melyeket emelné ki?

– A világjárvány elleni védekezés közvetlen költségei már meghaladják az ezermilliárd forintot; a munkahelyek megvédésére alkotott akcióterv keretében közel háromezermilliárd forintot költött az ország arra, hogy lehetőleg senki ne veszítse el az állását. Most a tavalyi azonos időszakhoz képest körülbelül 60 ezerrel dolgoznak kevesebben. Ez óriási eredmény, de természetesen számukra is biztosítani kell munkahelyet.

– Folyamatosan újabb fejlesztésekről, nyertes pályázatokról számolt be közösségi oldalán. Melyeket emelné ki?

– A kormány számtalan ponton segít, támogatásokkal, munkahelyvédelemmel, infrastrukturális beruházásokkal. Ami tehát a gazdaságot illeti: a szombathelyi ipar- és szolgáltatási ágazat mindig is erőteljes volt, ám az elmúlt közel tíz évben sikerült kitartó munkával tovább fejleszteni, illetve további befektetőket ide csábítani. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Schäffler új üzeméhez adott több mint ötmilliárd forint és a TDK fejlesztéséhez adott 1,8 milliárd forint kormányzati támogatás. Ezek a beruházások egyben a járműipari korszakváltást is szolgálják, mert az elektromos autók gyártásával kapcsolatosak. A kormány támogatja ezeket a fejlesztéseket, ez a jövőnk záloga, és ez biztosítja majd a város működését is a későbbiekben. Egyedül a Schäffler említett új üzeme a szakértői becslés szerint évente közel 2 milliárd forint többlet-adóbevételt hoz városunknak. Mindemellett a Szombathely környéki kistelepülések is jelentős támogatásokhoz, fejlesztésekhez és beruházásokhoz jutottak. Épp legutóbb együtt örülhettünk annak, hogy Sében egy teljesen új óvoda épülhet 257 millió forintból. Számos településen útfelújításokat ünnepelhetünk, a Magyar falu program keretében pedig mintegy 400 millió forintos támogatást kaptak a kistelepülések különböző fejlesztésekre. Ebben a nehéz évben is mindösszesen 1,6 milliárd forintos összegben segítette a kormány a kistelepülések különböző céljait.

– Különleges év ez azért is, mert ez volt az első karácsonya nagypapaként...

– A szokásosnál is nagyobb izgalommal vártam az idei karácsonyt, hiszen először ünnepelt velünk első unokám, Bernát. Igyekeztünk számára olyan fejlesztő játékot választani, ami örömet is okoz neki. Az év vége mindig a számadás időszaka is. Úgy hiszem, a következő év, az eddigi közös munkánkra, a jó alapokra építve könnyebb lesz. Közel már a vakcina, de addig is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra. Tudják: maszk, kézmosás, távolságtartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában