Fotógalériával!

2020.12.29. 07:00

A kőszegi hegyekben a hóesés nyomában – Aki friss levegőre vágyott, téli hangulatot is talált

Hétfőn is sokan választották túracélpontnak a Kőszegi-hegységet. A környéken lakók általában csak egy kis friss hegyi levegőre vágytak, mások a hó és a zúzmara reményében vágtak neki a csúszós utaknak. Többen távoli megyékből vagy Budapestről érkeztek.

Gyöngyössy Péter

Tél a hegyen, Óház, Szent vid kápolna, Velem, Rakos Balázs (apa), Rakos Teleki Borbála (anya), Rakos Benedek (6), Pápai Júlia (6) (ott volt még Pápai Heczi Ágota, Pápai Ferenc, Pápai Anna (2.5)20201228, ut Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az ünnepek utáni első hétköznap is nagy volt a forgalom a Kőszegi-hegységben. Az éjszakai szelíd hóesés vékony fátyolként vonta be az erdők alját. Hétfőn dugók még nem alakultak ki, de a parkolókban nem volt könnyű helyet találni. Kora délután a Kincs-pihenőnél csaknem 20, Velem felett a Szent-Vid felé vezető leágazóban és a kápolnához vezető bekötőútnál is tucatnyi autó várakozott.

Kőszeg felől az Okmányosig még jól járhatók voltak az utak, és a Szabó-hegyről Velem felé is gond nélkül el lehetett jutni: hála az egyirányúsításnak. A Velem felől a Szent-Vid, illetve a Hörmann-forrás felé vezető út azonban már próbára tette az autósokat. Elpörgött a kerék, csúszkáltak a járművek, a keskeny úton alig fért el a kétirányú forgalom.

 

A Kincs-pihenőnél találkoztunk Guttmann Attilával, Petneházi Krisztinával és leányukkal, Zsófiával. Kőszegről, a Mohás útról jöttek, az Óházhoz indultak. Csak egy kis kimozdulásra vágytak. A kőszegi Kasper Istvánt két futás közötti pihenő közben szólítottuk meg. Mindennap fut a hegyen, legtöbbször a Hétforrás felé, 2 kilométer futás után lenyom 200 fekvőtámaszt, és ezt háromszor megismétli.

Több autóval 9 fős baráti társaság érkezett Csepregről. A 17 éves Kun Bíborka elmondta: szerettek volna egy kis havat látni. Az egyik autónál fiatalokból álló ötfős társaság szedelőzködött, Budapestről érkeztek. Gáldi Mártától megtudtuk, hogy gyakran túráznak a Pilisben, a Börzsönyben és a Bakonyban. Pityi Barbara pedig elmondta, hogy nemrég fedezték fel a Kőszegi-hegységet.

A budapesti társaság tagjai gyakorlott túrázók, nemrég fedezték fel a Kőszegi-hegységet
Fotó: Unger Tamás

Sipos Mónika és József Mira lányukkal Pannonhalma mellől, Nyalka településről jöttek. Diákként jártak itt, régen. Most a Hétforráshoz indultak. A Szent Vid felé menet találkoztunk a szombathelyi Döbrösi Ildikóval, férjével, Tóth Tamással és fiaikkal: Ádámmal és Dániellel. Ők már megjárták a gyönyörű zúzmarás Kendiget. Azt mondták: az erős szél ellenére megérte felmenni oda.

A Szent Vid mellett, meleg teás piknik közben találtunk rá a zalaegerszegi családra. Pápai Ferenc és párja, Ágota éppen akkor bugyolálták be a két és fél éves Annát, mert feltámadt a hideg szél. Júlia, a hatéves lányuk viszont bátran pózolt Rakos Balázzsal, Borbálával és fiukkal, Benedekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában