kitüntetés

2020.12.14. 07:00

A legeredményesebb generátorkezelő – Kitüntették a jégtörőt

A mezőgazdasági károk mindössze 5,2 százalékát okozta jég Vas megyében. Az idei szezonban Neumann András Pál volt a legeredményesebb generátorkezelő.

Budai Dávid

20201127 Vasvár Vas megye jégkármérséklő rendszer generátorkezelője verseny győztese Neumann András Pál (j) és Czotter Ferenc (b) a Vas Megyei NAK vezetője Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Három éve működik április 15-e és szeptember 30-a között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER), amely 986 (219 automata és 767 manuális) talajgenerátorból áll. A talajgenerátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, amely feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete, ezáltal a károkozás is kisebb lesz.

A védekezéssel érintett 2018–2020-as időszakban a jégkárarány a zivatarkárokon belül mintegy 47 százalék volt, míg az országos rendszer indulása előtt – a 2015–2017-es időszakban – több mint 84 százalék. Idén kiemelkedő számban (21 ezer) és területre (516 ezer hektár) tettek kárbejelentést a termelők. A jégkárbejelentések aránya 6 százalék, ami jóval alacsonyabb 2018 és 2019 13-13 százalékos, valamint a védekezés előtti időszak 30 százalékot is meghaladó arányához képest. A rendszer nemcsak a gazdálkodók érdekét szolgálja, hiszen a jégesők a lakossági, ipari létesítményekben és önkormányzati tulajdonokban is jelentős károkat okozhatnak. A jégkármérséklő rendszer hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a biztosítók együttes jégkárkifizetése, addig 2018 és 2019 évek átlagában „csak” 3,7 milliárd forint, ez 59 százaléka a 2017-ben kifizetett összegnek. A rendszernek a közvetlen kárcsökkentő hatásán túlmenően a biztosítási díjak meghatározásában is szerepe van. A biztosítótársaságok egy adott térségben idősoros összehasonlításban vizsgálják a károkat, ennek alapján állapítják meg a jégkár-biztosítási díjakat. Ha a károk hosszú távon csökkennek, akkor a biztosítási díjakban is csökkenés várható, és ez a tendencia tavaly már el is kezdődött.

Vas megyében 39 talajgenerátor (7 automata és 32 manuális) van, 2020. október 5-éig a bejelentett káreseményeknek 5,2 százaléka volt jégkár, mintegy 643 hektár volt érintett, miközben több mint 10 ezer hektárt az aszály sújtott.

A generátorkezelők közül idén a mikosszéplaki Neumann András Pál bizonyult a legjobbnak, a riasztások után ő reagált a leggyorsabban. Az elismerést a Vasvári Falugazdász Irodában adta át Czotter Ferenc, a NAK vasi igazgatója. A megye legjobb JÉGER-kezelője három éve dolgozik generátorkezelőként és az a tapasztalata, hogy évről évre több a riasztás, idén nyáron volt olyan este, hogy kétszer is el kellett indítania a generátort. A győzelmét pedig talán az is segítette, hogy a generátorig mindössze 53 lépést kellett alkalmanként megtennie, így a rendszert perceken belül tudta élesíteni.

(Kiemelt képünkön: Czotter Ferenc Vasváron adta át az elismerő oklevelet a legeredményesebb generátorkezelőnek: Neumann András Pálnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában