A legfontosabb: a magyar emberek számára minél előbb legyen biztonságos vakcina

Pénteken három beruházást jelentett be Vas megyében, összesen 18,2 milliárd forint értékben Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a nap végén fogadott minket Szentgotthárdon és beszélt újabb beruházási támogatások lehetőségéről, a munkahelyek védelméről, újabbak teremtéséről és a vakcinabeszerzésekről is.

Lőrincz-Farkas Eszter

Szijjártó Péter: „Helyes volt az a koncepció, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliséggel szembeni harcot finanszírozzuk”

Fotó: Cseh Gábor

Miniszter Úr! Novemberben Ön is elkapta a koronavírust. A betegség miatt 17 napig volt karanténban. Aki figyelte a Facebook-oldalát, láthatta, hogy végig dolgozott, videón tárgyalt betegen is. Hogy érzi most magát?

– Azt tudom javasolni mindenkinek, hogy kerülje el ezt a vírust. Meggyógyultam, köszönöm! Azért még érzem, hogy a fizikai teljesítményemre kihat a betegség. Sportban még közel sem tudok annyit, mint amennyit tudtam korábban, de szerencsére a munkavégzésben semmilyen módon nem gátol.

A Kormány nagyvállalati versenyképesség-növelő támogatási programjának keretében 71 nagyvállalat összesen 207 milliárd forintnyi beruházást hajt végre Magyarországon. Ezzel 61 600 munkahely marad meg a világjárvány közepén. Pontosan ezért látogatott el ismét megyénkbe. Milyen bejelentések történtek ma?

– A Vas megyei vállalatok kifejezetten aktívak voltak a beruházásösztönzési pályázaton, ezért pénteken három bejelentést is tehettünk. Az egyik nyertes a lukácsházi Schott vállalat, amely a Pfizer számára gyártja a koronavírus elleni oltóanyag ampulláit. A 13,5 milliárd forintos beruházás 550 ember munkahelyét védi meg, amelyhez a kormány 2 milliárd forintos támogatást biztosít. Szombathelyen a világszerte ismert TDK Hungary Components Kft. egy 4 milliárd forintos beruházást hajt végre, amelyhez 1,8 milliárd forintos támogatást adtunk. Szentgotthárdon pedig a koreai Kiswire, amely a világ legnagyobb abroncsgyártó vállalatai számára gyárt fémhuzalokat, egy 560 millió forintos beruházás mellett döntött, amelyhez 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a Kormány. Ezzel a cég 190 munkahelyet tud megvédeni. Ezeken kívül a megyéből eddig 12 vállalat kötelezte el magát 12 milliárd forint értékű beruházás mellett. Ehhez 8 milliárd forint támogatást kapnak a Kormánytól, amellyel 5200 munkahelyet védenek meg itt, Vas megyében. Ez mutatja, hogy helyes volt az a koncepció, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliséggel szembeni harcot finanszírozzuk. És ebben a harcban egyértelműen szövetségesként tudhatjuk magunk mellett azokat a vállalatokat, amelyek elég bátrak ahhoz, hogy ebben az időszakban is beruházásokról és fejlesztésekről hozzanak döntéseket.

A versenyképesség-növelő támogatásnak köszönhetően bizonyos vállalatok nemcsak munkahelyet mentettek meg, de teremtettek is. Vas megyében hány új munkahelyet hoztak létre a cégek a támogatásnak köszönhetően?

– Idén több olyan beruházásösztönzési támogatást adtunk, köztük Vas megyei cégeknek is, amelyekkel több száz új munkahelyet hoztak létre. Legutóbb éppen Bükön a Nestlé, amely szintén a világpiacon egyedülálló és piacvezető pozíciót biztosító beruházást hozott létre. Ezzel több mint száz embernek teremtenek munkahelyet. De nemrég megnyitottuk egy negyedórára a versenyképesség-növelő, munkahelyvédő támogatás egy újabb körét. Azért csak ennyi időre, mert negyedóra alatt is 363 vállalat pályázott, amelyek 200 milliárd forintnyi beruházás mellett kötelezték el magukat. Köztük van több Vas megyei vállalat is, összesen kilenc. Ők 7 milliárd forintnyi beruházást jeleztek előre, amelyekkel 3500 munkahelyet meg is védenek és ehhez 2,3 milliárd forintnyi támogatást kapnak majd a Kormánytól.

Szijjártó Péter: „Helyes volt az a koncepció, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliséggel szembeni harcot finanszírozzuk” Fotó: Cseh Gábor

Legutóbb is beszélt nekünk arról, hogy a cégeknek nincs más lehetősége, mint előremenekülni. Ön, hogy látja, kitartanak ezek a nagyvállalatok a járvány végéig, és, ahogy arról korábban beszéltünk, esetleg győztesen jöhetnek ki ebből a helyzetből?

– Pénteken reggel leültem a három legnagyobb beruházóval, a Bosch, az Audi és a Mercedes vezetőivel, akik egyértelműen arról beszéltek, hogy mennyire jó döntést hoztak azzal, hogy megtartották a munkavállalóikat. Mint elmondták, olyan mértékben fut fel a megrendelésállományuk, hogy azt ők maguk sem várták előre. És ma gyakorlatilag mind a három Vas megyei vállalat vezetője ugyanerről számolt be nekem. Az látszik, hogy azok a vállalatok, amelyek nem a leépítést, a kapacitás visszafogását, a gyárak bezárását választották, most elképesztő versenyelőnyre tesznek szert, hiszen lendületben maradtak. Ha fejlesztettek, akkor pedig technológiai előnybe is kerültek. Ha pedig a vállalatok jól teljesítenek, akkor a gazdaság is jól teljesít. Ezért azt gondolom, hogy a Kormány döntése innen is érthető és helyesnek minősíthető.

Ha már az előremenekülésről beszélünk... Szombathelyen gyakran forrnak az indulatok. Most legutóbb a városvezetés azon bejelentése kapcsán, hogy növelni akarták az ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanokra vonatkozó építményadót. Nyilvánvaló, hogy ez Szombathelyen az összes nagyvállalatot érintette volna. Egy szerdai kormányrendelet azonban ezt megtiltja az önkormányzatoknak. Van összefüggés a szombathelyi baloldali városvezetés bejelentése és a kormányrendelet megjelenése között? Mit tanácsolna a szombathelyi városvezetésnek? Miként kezeljék a pénzügyi problémáikat?

– Tíz éve kormányzunk és az addigiakhoz képest egy teljesen eltérő gazdaságfilozófiát kezdtünk el alkalmazni, amely adócsökkentésre épül. Arra, hogy a munkára rakódó adóterheket és az embereket foglalkoztató vállalatok adóterhelését csökkentsük. Ez a világjárvány által hozott gazdasági krízis is azt mutatja, hogy tovább kell menni az adócsökkentés politikájával, mert azzal, hogy Európa legalacsonyabb adói nálunk vannak, vagy idén a válság alatt is csökkentettük a szociális adót, az mind azt hozta el, hogy ma már újra csökken az álláskeresők száma. Egy amúgy is nehézségekkel teli krízisidőszakban, ha növekvő adókkal nyomjuk agyon a vállalatokat, akkor az emberek elbocsátására fognak kényszerülni. Az ilyen adóemelés az embereknek rossz. Tehát én azt tanácsolom, hogy tanulva az elmúlt tíz évből, az adócsökkentés politikáját válasszák az adóemelés helyett.

Hende Csaba és Ágh Péter lobbitevékenysége révén folyamatban van a Szombathely–Kőszeg közötti gyorsforgalmi út előkészítése, amely jelenleg az engedélyes tervek fázisában van, így ebben az évtizedben megépülhet a Kormány támogatásával. Így Szombathely az M86-os út révén már elérhető Budapestről, és Bécs is közelebb kerül. Mit jelenthet mindez Vas megyének?

– Amikor a beruházók helyszínt keresnek, az egyik legfontosabb kérdés a logisztika. Az odavezető és onnan elvezető infrastruktúra fejlettsége. Ezért is fontos, hogy Szombathely közelebb került Budapesthez, Győrhöz is a gyorsforgalmi út fejlesztésével, és most az a célunk, hogy nyugati irányba ez az út továbbmenjen. Csaba és Péter elérték, hogy megindult a tervezés, és gyakorlatilag a jogerős építési engedélynek a jövő év közepére meg kell lennie, azt követően egy éven belül kivitelezési tervnek kell lennie, és onnantól már az építkezésen lesz a sor.

Még november végén egy rádiós interjúban azt nyilatkozta, hogy a külügyminisztérium erőit alapvetően a vakcinatárgyalásokra fordítják. Mi a helyzet most a vakcinákkal? Mikor kezdődhet meg Magyarországon az oltás?

– A legfontosabb, hogy a magyar emberek számára minél előbb legyen biztonságos vakcina. Ez nem politikai és ideológiai kérdés. Vannak kiváló szakembereink, akik el tudják dönteni, hogy melyik vakcina biztonságos, és nekünk az a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban érkezzen biztonságos vakcina Magyarországra. Teljesen mindegy, hogy keletről vagy nyugatról. Ezért minden keleti és nyugati projekten rajta tartjuk a szemünket és a kezünket. Ami a nyugati projekteket illeti, ott már 12 millió dózis vakcinát lekötöttünk, keleten pedig folyamatosan tárgyalunk. Pénteken érkezett haza egy orvosokból és járványügyi szakemberekből álló delegáció Oroszországból. Négy napot töltöttek Moszkvában és környékén, azokban a laboratóriu­mokban és gyárakban, ahol fejlesztik és gyártják az orosz oltóanyagot. A delegáció tagjai meg tudtak győződni arról, hogy a legmodernebb technológiát használják az oroszok, az országos tiszti főorvos és az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere pedig dönteni fog a héten arról, hogyan tovább. Ami pedig a kínaiakat illeti, már a vakcinaminta elküldéséről tárgyalunk. Ha pedig megszületnek a kínai gyártó szükséges engedélyei, akkor onnan akár még decemberben tudunk vásárolni. De itt minden bizonytalan, hiszen a korábbi világjárványoknál éveken keresztül tartott kifejleszteni egy-egy vakcinát, itt most hónapokról beszélünk. Egyelőre a klinikai tesztfázisok nem zárultak le, a végső jóváhagyások még nincsenek meg. Az biztos, hogy a lehető leg­gyorsabban szeretnénk majd vakcinát szerezni a magyar embereknek.

Sok honfitársunk sajnos már elkapta a betegséget. Nekik most van szükségük segítségre. Van elegendő gyógyszer? Érkezik még utánpótlás külföldről?

– Gyógyszerből van elég, összesen 4,8 millió favipiravir hatóanyagú gyógyszert hoztunk be, ebből 800 ezret még az első hullám és 4 milliót most, a második hullám alatt. 2,8 milliót vásároltunk Kínából, 2 milliót Japánból. Az operatív törzs jelzése szerint most ez egyelőre elég, amennyiben úgy látják, hogy szükség van még újabb adag gyógyszerre, természetesen azt is meg fogjuk rendelni. Gyakorlatilag az operatív törzs jelzését követő egy héten belül képesek voltunk mindig a szükséges gyógyszermennyiséget Magyarországra hozatni.

Szinte hetente kapunk azzal kapcsolatban kérdést külföldön élő, dolgozó olvasóinktól, hogy vajon hazatérhetnek-e családjukhoz karácsonykor. Ön miként látja ezt az időszakot? A családok együtt ünnepelhetnek?

– Azt szeretnénk, ha a családok együtt tudnának ünnepelni. Ez egy normális helyzetben nem is kérdés. De most ez nem egy normális helyzet. Folyamatosan vizsgáljuk a fertőzöttek számának alakulását, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer működőképességét biztonsággal fenn tudjuk tartani. Ugyanakkor látszik, hogy a döntéseink racionálisak, tehát az ország működőképességét is szem előtt tartják. A héten megszületnek azok a döntések, amelyek a karácsonyi időszakra vonatkoznak. Addig is napról napra értékeljük a statisztikákat, reméljük, hogy nagy romlás nem következik be, és olyan döntéseket tudunk hozni, amelyek felelősséggel lehetővé teszik azt, hogy a karácsonyt nyugodt családi körben tudja tölteni mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában