Szórakozás mindenkinek

2020.12.26. 09:00

A legjobb filmek, amiket karácsonykor mindenképp érdemes megnézni

Adunk néhány tippet, melyek azok az alkotások, amelyeket kár lenni kihagyni karácsonykor.

feol.hu/vaol.hu

Karácsony a szeretet ünnepe. Normál körülmények között ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy hatalmas lakomákon vegyenek részt, miközben megbeszélik az év történéseit, a gyerekek iskolai kalandjait, vagy épp a papa kínzó hátfájását. A koronavírus miatt idén azonban máshogy fogunk ünnepelni, még ha lélekben vagy az online térben végig egymással is leszünk.

Már az év folyamán megfigyelhető volt, hogy az elmaradó koncertek, programok miatt a szokásosnál még nagyobb érdeklődés fordult a mozgóképek felé. A streaming szolgáltatók világában ugyanis rengeteg lehetőség közül választhatunk, kicsik és nagyok egyaránt megtalálják számításukat akkor is, ha épp a televízióban nem talál kedvére valót.

Miután jól megtömtük a bendőnket a finomabbnál-finomabb ételekkel, és kibeszéltük a kibeszélnivalót (akár élőben, akár online), nincs is jobb, mint közösen lehuppanni a kanapéra, és csillogó szemekkel végignézi egy havas környezetben játszódó filmet – ha már a idén sem ünnepelhetünk fehér karácsonyt -, mely hol vidám pillanatokkal, hol megható momentumokkal varázsolja el szívünket.

Ez mind jól is hangzik, de nem tudja, hogy mit nézzen?

Karácsonyi krónikák

Kezdjük listánkat egy modernebb alkotással! A Netflix saját gyártású filmjében Kurt Russell alakítja a nagyszakállút, akit karácsony kora estéjén „szánbaleset” ér, némi gyermeki kíváncsiságnak köszönhetően. Ahogy a Télapó, az életvidám Kate (Darby Camp) és az apja elvesztése miatt önmagába forduló Teddy (Judah Lewis) próbálják megkeresni az elveszett rénszarvasokat, az ajándékokkal teli zsákot, és rendbetenni a szánt, számos kalandba keverednek, mely során hol fekszünk a nevetéstől, hol a könnyeket törölgetjük az arcunkról. A legjobb karácsonyi klasszikusokat idézi meg az alkotás hangulata, ami talán nem is csoda, hiszen a producerek közt ott van az a Chris Colombus és Mark Radcliffe, akiknek Kevin McCallister kalandjait is köszönhetjük!

A filmhez már a folytatás is elkészült, melyben az első rész végén megismert Télanyó (Goldie Hawn) is nagyobb szerephez jut.

Reszkessetek, betörők

Ez az a film, amit még azok is ismernek, akik sosem látták, hiszen évek óta nincs olyan karácsony, amikor Kevin és népes családja ne költöznének be otthonainkba, valamelyik kereskedlmi csatornának köszönhetően. A történet szerint a tízéves Kevin McCallister (Macaulay Culkin) szülei egy óriási családi karácsonyozásra készülnek Párizsban. Miután az indulás napján sikerül elaludniuk, kapkodva szednek össze mindent és mindenkit, hogy elérjék repülőgépüket. Éppen csak egyvalami, jobban mondva egyvalaki marad ki: a kicsi Kevin. A kissrác először pánikolva realizálja, hogy a családja otthon felejtette őt, ám elég hamar felismeri a szituáció adta lehetőségeket: azt és annyit eszik, amennyit csak szeretne, kipróbálhat olyan felnőttes dolgokat, mint a bevásárlás, és olyan pizzát rendel magának, amilyet csak akar. Ám egy este két balfék betörő személyében nem várt vendégei érkeznek, Kevin pedig úgy dönt, felveszi a harcot a Joe Pesci és Daniel Stern-alakította duóval. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem!

Igazából szerelem

Mindenki kedvenc karácsonyi romantikus-komédiája. Rengeteg helyen ezzel a megnevezéssel illetik Richard Curtis sokszereplős remekművét, melyben a több szálon futó történetekben egy közös mozgatórugó van: a szerelem/szeretet. Bármennyire is giccsesen hangzik ez így, sőt, férfiak számára akár elrettentően, nem kell megijedni, mert bár tény, hogy romantikus pillanatokból bőven találunk a filmben, az alkotás nem veti meg a fantasztikus brit humort, és a szívszorító pillanatokat sem. Hiába a szeretet ünnepe a karácsony, nincs két ugyanolyan emberi sors: máshogy éli meg a brit miniszerelnök, máshogy egy összetört szívű apa, egy viszonzatlan szerelem árnyékában megbújó férfi, vagy épp egy tinédzser kisfiú. Zseniális alkotás, igazi brit sztárparádéval, mely garantáltan megérinti a szíveket!

A grincs

Ron Howard 2000-ban készült klasszikusában a gumiarcú Jim Carrey Dr. Seuss legendás karakterének bőrébe bújva tesz meg mindent azért, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen az év legnagyobb hajcihőjének, azaz a karácsonynak. Egy nap a Ki család legkisebb tagja, Cindy (Taylor Momsen) őszinte barátsággal közeledik hozzá, és meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs tényleg egy az egyben ellopja a karácsonyt.

Holiday

Ismét egy romantikus komédiát veszünk górcső alá, szintén sztárparádéval. Nancy Meyers 2008-as vígjátékában a két összetört szívő nő, Iris (Kate Winslet) és Amanda (Cameron Diaz) egy nap a világhálón egymásra találnak, és miután elsírják bánatukat, úgy döntenek, házat cserélnek a karácsonyi ünnepekre. Így kerül Iris a londoni kis kuckójából egy los angeles-i villába, míg Amanda a már említett eldugott falucskába. A pasimentes pihenés azonban nem egészen alakul úgy, ahogy azt tervezték.

A hölgyek mellett a Jude Law-t és Jack Black-et felsorakoztató komédia egy igazi karácsonyi kincs, melyhez a remek színészi alakítások mellett Hans Zimmer csodálatos zenéje és a havas tájak mind hozzájárulnak.

Karácsonyi vakáció

Griswold család. Ha az ember meghallja ezt a nevet, azonnal a népszerű filmsorozatra, a Családi vakációra, az Európai vakációra, a Karácsonyi vakációra és a Vegasi vakációra gondol. Mind a négy alkotás elférne listánkon, ám most tematikájánál fogva a harmadik részt ajánlanánk olvasóinknak, melyben a különleges család készen áll az év legmeghittebb ünnepére. Mindenki sürög-forog, és igyekszik titokban tartani a másiknak vett ajándékokat. Griswoldék azonban kicsit olyanok, mint a természeti csapások: nyomukban a katasztrófa jár. Vajon képesek romba dönteni a karácsonyt is?

Polar Express

Robert Zemeckis 2004-es animációs filmjének főszereplője egy tizenéves kisfiú, aki már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, a karácsony pedig semmi más, csak a szülők egy ügyes trükkje. Egy éjszaka alatt aztán teljesen megfordul vele a világ, amikor hatalmas robajjal egy masszív vonat áll meg a házuk előtt, tele apró, pizsamás gyerekekkel, és egy fergeteges kalauzzal, akinek hangját Tom Hanks adja. Vonakodva bár, de felszáll a Polar Express nevű gőzösre, a cél pedig nem más, mint az Északi-sark, ahol az ünnep minden pillanatát átélhetik, és saját szemükkel láthatják, ahogy a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermekeknek az első karácsonyi ajándékot.

Télapu

Erős a gyanúm, hogy nagyon kevesen vannak, akik ne ismernék Scott Calvin (Tim Allen) Télapóvá válásának történetét. A történet szerint a Nagyszakállút ajándékosztás közben megzavarja üzletember főhősünk, Scott, minek következtében a Télapó leesik a tetőről. A mit sem sejtő civil kisfia kérésének eleget téve magára ölti a mikulásruhát, ám azzal nem számol, hogy ezzel automatikusan aláír egy szerződést, így ő lesz az új Mikulás. Scott bármennyire is próbálja elkerülni sorsát, a folyamatosan magától növekedő pocak, az ősz hajszálak és szakáll mind-mind azt jelzi, hogy nincs menekvés: irány a szán!

Az alkotáshoz időközben két folytatás is készült, ám azok sem minőségükben, sem sikerükben nem értek fel az eredeti részhez.

Mit hagytunk le a listáról? Önök mit szoktak nézni az ünnepek alatt? Írják meg kommentben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában