Nordmann vagy ezüst?

2020.12.16. 07:00

Mutatjuk, milyen fenyőfát keresnek leginkább idén a vasiak

Az idén is nagy a kínálat fenyőfából. A termelők általában háromfélét árulnak. Az áruk is hasonló.

Gyöngyössy Péter

20201215 Fenyőfa körkép, Dancsecs Károly, Támis Károly, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A legkeresettebb a Nordmannjegenyefenyő, általában métere 6000 forint. Ennek nagy előnye, hogy a tűit nem hullatja le, tehát sokáig eláll. Lazább szabályos ágszerkezete és puha, tompa végű tűi miatt is könnyen kezelhető. Az ezüstfenyő adja talán a legerősebb illatot, de ez a legszúrósabb. Méterét általában 4000 forintért adják. Vannak tömött és lazább, zöldebb és ezüstösebb változatai is. A három közül a lucfenyőnek a legkisebbek a tűi, ezért a legkönnyebb díszíteni, viszont ez utóbbi hullatja le legelőbb a tűit.

Dancsecs Károly és Támis Károly éppen hálóba húzzák az egyik Nordmann-fenyőt. Két ember kell hozzá. Közel 28 éve árulnak ugyanott a piac melletti placcon. Nem vágnak sokat előre. Rábagyarmatról hozzák frissen a fákat. Tíz hektáron termesztenek karácsonyfát. Egy 2,5 méteres Nordmann-jegenye 12 év alatt, egy kétméteres luc hat év alatt nő meg. Az idén eddig a lucból fogyott a legtöbb. Az előző esztendőkben inkább az ezüstöt és a jegenyét vitték. A lucból inkább a kisebbeket veszik, de a többség a szobányi 2,10–2,20 méterest keresi. Az utóbbi években 250-300 fenyőt adtak el, de hat-nyolc éve még csaknem a dupláját. Ma már szinte minden forgalmas helyen van karácsonyfavásár.

Árak

A viszáki Pungor Géza harminc éve árulja ugyanott, a piac mellett a karácsonyfát. A szüleitől vette át a stafétát. Most pakoltak ki. Ahogy fogy az áru, úgy vágják frissen. Így egy-két napnál nem régebbi vágás egy fenyője sem. Mint elmondta, őstermelőként a saját karácsonyfatelepén termeszti a fenyőt. Jelenleg öt hektáron gazdálkodik. Tavaly mintegy háromszáz fát adott el. Az árak nála is hasonlók, mint máshol. A Nordmann-­fenyő métere 6000, az ezüst 4000, a luc 3000 forint. Sok a törzsvásárlója. Nekik kedvezményes az ár.

A viszáki Pungor Géza harminc éve árul karácsonyfát, a szüleitől vette át a stafétát
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Az egyik forgalmas cso­mópontban alig észrevehető az a kisebb karácsonyfa-lerakat, amit a körmendi Vincze Dezső és fia működtet. Tíz évvel ezelőtt választották ezt a helyet. Csak Nordmann-jegenyét árul­nak. Döröskén termesztik a fákat. Évente 60-70 vevőt szolgálnak ki. Sok a törzsvásárlójuk. Nem véletlenül. Gondosan válogatott, szép formájú fenyőket kínálnak.

Horváth Rudolf szombathelyi vállalkozó viszonteladóként árusít karácsonyfát már évek óta. Ausztriából származó Nordmann-fenyőt kínál. Nála 7–10 ezer forintba kerül egy fa, mérettől, minőségtől függően.

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki betér Császár Flórián vállalkozó birodalmába. Szinte erdőben érezheti magát az ember. Acélcsövekből olyan 6x6 méteres tartószerkezeteket készített, amelyekbe tökéletesen függőleges helyzetben tudja beleállítani a fákat. Nyolc ilyen négyzetből valóságos hálózatot tud kialakítani. Egy ilyen tartóba 19-20 fa is elfér. Így szinte valós a fenyves élmény. Ottjártunkkor egy iskoláscsoport kirándult benne.

Elmondta: Somogyból és Zalából érkeznek a fák. Már november végén, december elején kivágják őket. De árul másfél méteres gyökeres, földlabdás fákat is. Ebből a jegenye 10, az ezüst 8, a luc 6 ezer forintba kerül. Gyors a kiszolgálás. Egy ügyes gép két másodperc alatt hálóba húzza a fákat. Egy másik pillanatok alatt méretre is faragja. Törzsvásárlóknak kiszállítja a fát. Annál is inkább, mert nála akadnak extra méretű, 20-22 éves fenyők is. Arra is van mód, hogy a kiválasztott fát karácsony előtt vigyék el, addig ott lehet tárolni.

A Szombathelyről kivezető egyik főút melletti kertben élő fák közül lehet választani. Itt alacsonyabbak az árak. A luc 2500, az ezüst 3500, a Nord­mann 5000 forintba kerül. Kilencezer forintért 2,20 méteres földlabdás ezüstfenyőt is vásárolhatunk.

Az egyik szombathelyi hipermarket parkolójában egy zalaegerszegi családi vállalkozás lerakatát találjuk. Ők mintegy negyven hektáron termesztenek karácsonyfát, és évente 30-40 ezer fát értékesítenek Vas és Zala megye, valamint Budapest területén mintegy tucatnyi elárusító­helyen. Tavalyhoz képest eddig az ezüstfenyő fogy jobban. A mostani kínálatot két hete vágták ki. Földlabdás fenyőt is lehet náluk kapni, 3–6 ezer forintért.

Kiemelt képünkön: Dancsecs Károly és Támis Károly hálóba húzzák az egyik Nordmann-fenyőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában