Kevesebb lesz jövőre az önkormányzati támogatás

2020.12.08. 07:00

A temetkezésen spórolnának – Aggódnak a Szombathelyi Temetkezési Kft. dolgozói

Aggódnak a Szombathelyi Temetkezési Kft. dolgozói: egy, a szerkesztőségünkbe eljuttatott levél szerint az önkormányzat jövőre nem kívánja támogatni a közfeladatokat ellátó cég működését.

Cseh-Egyed Bernadett

20201207 Jáki úti temető illusztráció, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Értesüléseink szerint többen már most új munkahelyet keresnek, kérdés: hányan maradnak, kik temetnek majd a világjárvány közepén? A Szombathelyi Temetkezési Kft. öt telephelyen, Szombathelyen, Körmenden, Kőszegen, Őriszentpéteren és Csepregen felel a temetők üzemeltetéséért és nyújt temetési szolgáltatást. A társaság tulajdonosa 2010. január 1-jétől a magyar állam volt, majd 2017. július 10-től Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonába került a társaság székhelyének otthont adó ingatlan és a kft. százszázalékos részesedése. Az akkori megállapodás rögzíti: a társaságot a köztemetők kialakítása és fenntartása közfeladat ellátásának céljából kívánják használni, működtetni, és ez tizenöt évig semmilyen jogcímen nem elidegeníthető.

A tényeket taglaló, személyes tapasztalatokkal tűzdelt írás szerint az önkormányzat a jövő évben nem kívánja támogatni a céget, ami leépítéshez vezethet. Arról is írnak, 2020 tavaszától, a koronavírus-járvány terjedése óta a vállalat valamennyi munkatársa folyamatosan dolgozik, de utánpótlás nincs.

„A mai fiatalok nem szeretnének sírásók lenni, nyáron negyven fokban, télen hóban, fagyban fizikai munkát végezni nem sokkal többért, mint a minimálbér. A halottszállítók éjjel-nappal dolgoznak, nemcsak a háznál és a kórházban meghaltakat kell beszállítani, hanem a balesetben elhunytakért éppúgy ki kell menni, mint az önakasztott elhunythoz, nem beszélve a vonatbalesetekről. 2020 őszétől pedig naponta többször Szombathelyről, Ajkáról, Veszprémből, Győrből Covidban elhunyt betegeket szállítanak” – fogalmaztak.

A levél írói arra is rámutatnak: míg Nemény András polgármester támogatást osztogatott tavasszal olyanoknak is, akik rövid időn belül visszakapták állásukat, a kft. béremelését nem engedték kifizetni. Később így folytatják: „(…) a járvány miatt egyre elkeserítőbb a helyzet. Pár régi dolgozó felállt és elment, többen keresnek munkahelyet, mert nem tudnak megélni. A városvezetés sok jót nem ígér. Az idén nem volt béremelés, jövőre se ígérnek semmi jót. Nem is tudjuk, hogy miért kéne itt maradnunk. Ha nem kapunk támogatást, akkor a cég működésképtelen lesz.”

Az ügyben megkerestük Kiskós Ferencet, a Szombathelyi Temetkezési Kft. ügyvezetőjét, de nem kívánt nyilatkozni, Horváth Attila alpolgármesterhez irányított bennünket.

A városvezetőtől szerettük volna megtudni, a jövő évben várhatóan mennyivel kíván hozzájárulni az önkormányzat a cég működéséhez, és a döntés során figyelembe veszik-e, hogy a koronavírus-járvány a szokásosnál is nagyobb és több feladatot ró a vállalatra. Megkérdeztük azt is, készült-e már számítás arra vonatkozóan, a támogatás csökkentése miként befolyásolhatja a Vas Megyei Temetkezési Kft. jövőjét. A cég piaci alapon működik, de ahogy a 2019. évi beszámolóból is kiderül: az egyéb árbevétel legjelentősebb összetevője az önkormányzattól visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás.

Horváth Attila alpolgármestertől az alábbi szűkszavú választ kaptuk: „A kormányzati megszorítások súlyos kihívások elé állították a szombathelyi önkormányzatot és a városi cégeket, ezért kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk mindannyiunknak a következő évben. Ez a költségcsökkentés viszont nem fog együtt járni a Vas Megyei Temetkezési Kft.-nél munkahelyek leépítésével vagy a munkabérek csökkentésével.”

Hogy a gyakorlatban ez mit jelent, egyelőre kérdés. 2019-ben 66, idén 56 millió forintnyi támogatást kapott a Szombathelyi Temetkezési Kft. az önkormányzattól. Egy biztos, bármennyivel is csökkenjen ez az összeg, a bizonytalan helyzet tovább növeli a vállalatnál a feszültséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában