készülődés az ünnepre

2020.12.04. 10:12

Advent idején megnő a lakástűz veszélye – Mutatjuk, hogyan előzhető meg! (Videó)

Elkezdődött a karácsonyra való készülődés, múlt vasárnap meggyulladt az adventi koszorún az első gyertya, sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Azonban ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat, ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordoznak magukban. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében – írja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: pixabay.com

Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a biztonságos készülődéshez igyekszik hozzájárulni néhány fontos megelőzési tanáccsal.

Gyertyák, mécsesek az adventi koszorún

A nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt. A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni.

Fényfüzér

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

Gyertya, csillagszóró

A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat.

Fűtőtest, konyha

A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Nézze meg videónkat, melyben szemléltetjük, hogyan kell helyesen eljárni ilyen esetben.

Hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelő készüléket. A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában