Alacsony az oltási hajlandóság Ausztriában

Alacsony az osztrákok hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a világjárványt okozó új koronavírus ellen – állapítja meg a Peter Hajek közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése, miközben osztrák politikusok az oltás esetlegesen kötelezővé tételéről vitáznak.

MTI

Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védõoltást tartalmazó fecskendõvel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védõoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védõoltásra a 60 évesnél idõsebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk, valamint a várandós nõk jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A Hajek intézet negyedévente készített „Ausztria Trend” elnevezésű felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne.

A közvélemény-kutató az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy jelen állás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra. Ezzel szemben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter többször hangsúlyozta, hogy minimum 50 százalék átoltottság kellene ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség a társadalomban.

Eközben politikai vita is zajlik Ausztriában az oltás esetleges kötelezővé tételéről. „Én a kötelező oltás mellett vagyok” – fogalmazott Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnök vasárnap az ORF közszolgálati televízióban. A többség azonban elveti ezt, és csakis önkéntes alapon képzeli el a lakosság beoltását. „Tudatos munkával növelhetjük az oltási hajlandóságot” – jelentette ki Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsosa

A lakosság túlnyomó többsége, 83 százaléka a kötelező oltás ellen foglalt állást a Hajek közvélemény-kutató adatai szerint.

Az osztrák egészségügyi minisztérium a hétvégén közzétette a kormány hivatalos oltási stratégiáját. Eszerint a januári kampánykezdés első 250 ezer dózis oltóanyagával, amelyet a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből kötöttek le, az ápolási és idősotthonok lakóit, továbbá az egészségügyi intézmények legnagyobb kockázatnak kitett dolgozóit oltanák be.

A Moderna amerikai gyógyszergyár remények szerint január második felében Ausztriába érkező 200 ezres oltóanyag-szállítmányából a kórházak teljes személyzete és a lakosság magas veszélyeztetettségű része lenne beoltható, mások mellett a többes krónikus betegséggel küzdők. A harmadik, kétmillió dózisból álló szállítmányt február és április között várják az AstraZeneca brit gyógyszergyártótól, ebből a 65 év felettieket és a „kritikus infrastruktúrában” dolgozókat kívánják beoltani.

Utána, a nyár folyamán következne a lakosság teljes körű beoltása – foglalta össze a terveket a Der Standard osztrák napilap.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2588 újabb embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 322 588 esetet regisztráltak. Koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3479, az intenzív kezelésre szorulók 594-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 57-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel meghaladja már a 4500-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában