Sajtótájékoztató

2020.12.02. 16:39

Átadná az államnak a Haladás Sportkomplexumot a szombathelyi önkormányzat (Frissítve!)

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Nemény András polgármester tegnap délután a városházán tartott közös sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, az önkormányzat kezdeményezné: a Haladás Sportkomplexumot állami tulajdonba adnák át.

Tömböly Ágnes

20201202 sajtótájékoztató, dr Nemény András és dr. Hende Csaba, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A város honlapjára szerda délután már felkerült az a polgármester által aláírt előterjesztés, amelyben Nemény András azt javasolja, hogy az önkormányzat ajánlja fel a Haladás Sportkomplexum hasznosítását és az ott zajló feladatok teljesítését a magyar állam részére.

A végső határozatot a közgyűlési frakciók véleményének meghallgatása után, öt nap múlva hagyhatja jóvá a városvezető, ezt követően kezdődhetnének meg azok a tárgyalások, amelyek ennek jogi részleteit tisztáznák.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a városháza nagytermében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt két évben 300-300 millió forinttal támogatta a magyar kormány a sportkomplexum működtetését. Amennyiben 2021. január 1-jétől átvenné ennek felelősségét az állam, akkor annak mindenki nyertese lehetne: a létesítményt használó több mint ezer fiatal sportoló, a szombathelyiek és az önkormányzat is, amelynek onnantól egy forintjába se kerülne a komplexum üzemeltetése. Szombathely országgyűlési képviselője emlékeztetett arra is, hogy 2011-ben kezdeményezésére kerültek önkormányzati tulajdonba azok a földterületek, amelyeken a hazai és nemzetközi építészeti díjat is elnyerő sportkomplexum megépülhetett.

– Régen volt egy nagyon vacak sportcsarnok és stadion, ami a városnak évi 100 millió forintjába került. Most van egy többszörösen díjazott, gyönyörű létesítmény, amelynek a teljes fenntartási költségét az állam fogja finanszírozni – hangsúlyozta Hende Csaba. Majd hozzátette: Ugyanakkor a sportkomplexum itt marad, ez a miénk, és a szombathelyi gyerekek, az immáron 101 éves Haladás VSE sportolói is tudják majd használni. Ez olyan történet, ami jó a Haladásnak és jó a szombathelyi fiataloknak – így a sport egészségmegőrző és nevelő hatásaira is felhívta a figyelmet.

Szombathely polgármestere kiemelte: fontos számukra a sportcsapatok biztonságos működtetése. – Nehéz gazdasági környezetben vagyunk, hiszen a pandémia miatt minden önkormányzat nehézségeket él át, így még inkább fontos látni, hogy kinek milyen jövőt tudunk tervezni – mondta el Nemény András. A polgármester kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban többször került a figyelem középpontjába a létesítményt használó Haladás Labdarúgó Kft. és a HVSE.

Ismert, október elején robbantotta a hírt az egyik Haladás-szurkolói csoport, hogy hetvenkét órát kapott a Haladás Labdarúgó Kft., hogy rendezze tartozásait a sportkomplexum felé, különben már következő meccset sem játszhatják le a létesítményben. A szurkolók megnyugtatására egy fórumot is szerveztek, ahol a városvezetés mellett a sportegyesületek is képviseltették magukat.

A szerdai sajtótájékoztatón megtudtuk, az elmúlt években kapott kormányzati támogatás elszámolásakor az Emmiben folytatott tárgyalások során vetődött fel a létesítmény jövőjének kérdése. A telek továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradna és egy üzletrészt január 1-jével ingyenesen adnának át az állam részére. A polgármester kitért arra is, ennek feltétele, hogy addig el tudjanak számolni a 2020-ban kapott állami támogatással.

Kérdésünkre Nemény András elmondta azt is, hogy még a folyamat elején vannak, de a következő lépés egy vagyonértékelés lehet, majd annak az állami szereplőnek a megtalálása lesz a feladat, amelyik alkalmas lehet a szombathelyi sportkomplexum üzemeltetésére. Ez például a Nemzeti Sportközpontok (NSK) is lehet. Majd ha ez is megvan, ez a szervezet választhat új ügyvezetőt. Az állam által kijelölt cég dönthet így arról is 2021. január 1. után, hogy milyen módon és feltételekkel működteti a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában