Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában megkezdődött a tömeges tesztelés

Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában, Tirolban és Vorarlbergben megkezdődtek pénteken a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelések.

MTI

Düsseldorf, 2020. július 27. Védõruhába öltözött egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz koronavírus-tesztre egy utastól a düsseldorfi repülõtéren 2020. július 27-én. A német repülõtereken felállított tesztállomásokon ingyenes koronavírus-tesztnek vetik alá a kockázatos térségekbõl érkezõ utasokat. Németországban eddig 206 741 fertõzöttje és 9203 halálos áldozata van a koronavírusnak. MTI/AP/Martin Meissner

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Tirolban és Vorarlbergben vasárnapig, a fővárosban december 13-áig folyik a lakosság tömeges szűrése. A tesztállomások reggel 8 és este 6 óra között fogadják az embereket, akik előzetes regisztráció után vehetnek részt a tesztelésen.

A Salzburghoz tartozó Annaberg-Lungötz településen, ahol az országban elsőként, december 2-án megkezdődött a nagy számú tesztelés, már le is zárult a lakosság tömeges szűrése. Hatvankét százalékos részvétel mellett, 1148 embernél mindössze két pozitív esetet találtak.

Ausztriában a koronavírus-járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma meghaladta a 3,2 milliót. A mostani tömeges szűrés megkezdésével napi 30-40 ezerrel kívánják emelni a tesztelési kapacitást tesztállomásonként. Ez csak Bécsben, ahol három helyszínen folyik a szűrés, 150 ezer elvégzett tesztet jelent majd naponta. A cél, hogy felderítsék a tünetmentes fertőződéseket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat a 8,9 millió lakosú országban.

A kezdeti informatikai zavaroktól és a délelőtti tumultustól eltekintve mindenütt rendben zajlottak a szűrővizsgálatok. A péntek délutáni adatok szerint a fővárosban eddig 13 ezren keresték fel a tesztállomásokat, közülük 58 embernek lett pozitív a gyorstesztje, ezért őket PCR-teszt elvégzésére is kötelezték.

Tirolban már péntek délután folyamán jelentős tömegek részvételéről érkezett hír. Günter Platter tiroli tartományfőnök is alávetette magát – az egyébként önkéntes – szűrésnek, és dicsérő szavakkal illette mindazokat, akik tevékeny részt vállalnak a lebonyolításban. Egyúttal minél nagyobb lakossági részvételre buzdított.

Hasonlóképpen tett Markus Wallner vorarlbergi tartományfőnök is, aki örömét fejezte ki, hogy a lakosság 25 százaléka már pénteken jelentkezett szűrésre, és bízik a további részvételben. A tartományfőnök méltatta a lebonyolítás zavartalan menetét, és elmondta, hogy náluk még a máshol előforduló informatikai problémák sem jelentkeztek. „Átlagosan 24 percig tart, míg a tesztelt személy értesül az eredményről” – tette hozzá Wallner.

Sebastian Kurz kancellár novemberben jelentette be a tömeges tesztelést, amelyhez az elkövetkező napokban további tartományok is csatlakoznak.

Szakértők egy része nem értett egyet az erről szóló tervekkel, mert szerintük negatív eredmény esetén az emberek arra a téves következtetésre juthatnak, hogy karácsonykor ugyanúgy ünnepelhetnek, mint a korábbi években. Emellett aggódnak a gyorstesztek megbízhatósága miatt is, és inkább a nagy kockázatú csoportok tesztelésére helyeznék a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában