Emlékezzünk 2020-ra

2020.12.23. 20:00

Berobbant a koronavírus-járvány, földrengés rázta meg Vas megyét – Ez történt márciusban

Ekkor már szinte minden a járványról szólt, az biztos, hogy mozgalmas hónap volt. Összegyűjtöttük március legolvasottabb cikkeit, mutatjuk, hogy mik azok, amik a leginkább érdekelték olvasóinkat:

vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

Múltidéző sorozatunknak a célja, hogy egy kicsit segítsünk feleleveníteni ezt a viszontagságokkal teli 2020-as évet, ezért összegyűjtöttük a tizenkét hónap legolvasottabb anyagait. Január és február után, most márciussal folytatjuk az éves összegzésünk. Az év harmadik hónapja volt az, amikor ténylegesen berobbant a koronavírus-járvány Magyarországra, és azon belül Vas megyébe is. A korábban megszokott életünk gyökeresen megváltozott.

Akkor még valójában nem tudtuk pontosan, mivel állunk szemben, mint ahogy azt sem, hogy meddig fog tartani. Azt azonban nem sokan gondolták, hogy egészen az év végéig. A határellenőrzést bevezették, maszkot kellett viselni, és egyre inkább korlátozódott a közösségi helyek szerepe is. A jobb félni, mint megijedni, volt az alapelv. Tisztán emlékszem, hogy a március tizenötödikei ünnepségek előtt – amiket Vas megyében is el kellett halasztani – néhány nappal változott meg minden körülöttünk. De ahogy megígértük, nem csupán a vírusról lesz szó összesítésünkben. Lássuk, hogy mik történtek márciusban.

Koronavírus

Az élet a koronavírus körül zajlott, ezért nem is meglepő, hogy a legolvasottabb anyagaink ebben a témában születtek. A járvány alatt folyamatosan azon voltunk, hogy megbízható forrásból származó információkkal lássuk el olvasóinkat. Vas megyei viszonylatban a témában dr. Schneider Ferenc a Markusovszky kórház infektológiai osztályának vezetője a leginkább releváns személy, őt kérdeztük az akkori aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban, melyről ITT számoltunk be részletesen. Nem is akkora meglepetés, hogy ez volt a legolvasottabb anyagunk. Vas megyében a határ közelsége miatt sokan járnak a szomszédos Ausztriában dolgozni, ezért a határinfók is sokakat érdekeltek. Arról, hogy Magyarországon ideiglenesen visszaállt a határellenőrzés ITT írtunk. Ott voltunk akkor, amikor megérkeztek az első konténerek Rábafüzesre, amiről ITT számoltunk be. Az ingázók tapasztalatairól, hogy mi vár rájuk a magyar-osztrák határon pedig ITT írtunk. Pont a rábafüzesi határnál jártunk, amikor egy kamionsofőr akadt fent a lázmérésen, majd került karanténba. Erről szóló tudósításunkat ITT találja!

Ott voltunk a helyszínen, mikor megérkezett az első konténer Rábafüzesre
Fotó: Szendi Péter

Egy különös helyzet is megragadta olvasóink figyelmét. Történt, hogy március közepén a Markusovszky kórházba bekerült két koronavírus-fertőzött Ausztriából érkezett Magyarországra, egyikük sem Vas megyei, és nem is Vas megyében fertőződtek meg. A két fiatal beteg hosszú utat járt be míg a kórházba kerültek. A történet részleteiről ITT olvashat.

Helyi kék hírek:

Március olyan volt, mintha valamilyen amerikai filmdrámába csöppentünk volna, a világjárvány mellett ugyanis földrengés is megrázta Vas megyét. Megmozdult az ablak, a szobaajtó, a szobanövények és a szék: az egyik szombathelyi társasház nyolcadik emeletén 22-én reggel, fél hét körül volt rendkívüli „mozgás”. Nem a szél okozta, az éppen 40 kilométer per órás volt akkor Szombathelyen. Földmozgás volt észlelhető, bár nem éppen a szomszédból: Horvátországban, Zágráb mellett mértek a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földmozgást ekkor. Cikkünk alatt kommentben rengeteg településről írták, hogy szintén érezték a hatását. ITT számoltunk be a részletekről.

Helyi közélet

Miért nem vesszük komolyabban, Szombathely? Tettük fel a kérdést, miután a Szombathelyen meghozott szigorú intézkedéseket követően mentünk egy kört a városban. Bár cikkünk apropóját a járvány szolgáltatta, de mégis inkább a közélethez kapcsolódik. Olvasóink panaszkodtak, hogy sokan nem tartják be a szabályokat, mi pedig a saját szemünkkel akartunk erről meggyőződni. ITT számoltunk be részletesen tapasztalatainkról.

Napfürdőzés közben nincs is jobb a fagylaltnál, de nem feltétlenül az akkori volt a legmegfelelőbb időszak erre

Gigantikus rudlit örökített meg egy vadász Ják és Balogunyom között, a felvételt pedig eljuttatta szerkesztőségünkhöz. Hihetetlen látványt nyújt a szarvascsorda, ahogy átvonul az úttesten, nem csoda, hogy felkeltette olvasóink érdeklődését is. A vadász meg is jegyezte, hogy még soha életében nem látott ekkora rudlit. Cikkünket ITT találja.

Arra hívtuk fel a figyelmet, hogy március 24-én megnövekedett katonai járműforgalomra lehet számítani több forgalmas útszakaszon. Vas megye is érintett volt. Figyelmeztettük az autósokat, hogy óvatosan közelítsék meg a katonai menetoszlopot, segítsék annak biztonságos haladását. Felhívásunk rengeteg emberhez elért. És hogy miért járt katonai konvoj a megyénkben? ITT megtudhatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában