Különleges program

2020.12.23. 07:00

Egy üveg őrségi levegő – Online est a természet és az ember összefonódásáról

Különleges programot szervezett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Helyi termelőket, természetvédelemi szakembereket, erdők és rétek ismerőit hívták közös gondolkodásra: a természet és az ember kapcsolatáról.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Gyöngyössy Péter

Komoly szervezőmunka eredményeként több mint harminc résztvevője volt az online klubestnek. A házigazdák az estet megelőzően egyesével keresték meg azokat a helyi gazdálkodókat, termelőket, szolgáltatókat, akikről úgy gondolták, hogy jelenlétükkel, hozzászólásukkal gazdagítani tudják a programot. Meghívó gyanánt mindenki kapott egy tárgyat, amely valamilyen ökoszisztéma-szolgáltatást jelenít meg, hozzá egy fényképet vagy térképet, amely az adott termékkel kapcsolatba hozható élőhelyet ábrázol. Így például a csipkebogyólekvárhoz a vadrózsabokroknak is helyet adó mozaikos táj dukált, a helyi sajthoz egy legelő, a teakeverékhez egy vadvirágos rét képe. Az így meghívott vendégek röviden elmondták, hogy az ő tevékenységük hogyan kapcsolódik az adott termékhez és a tájhoz. Így a szakadozó internet sem tudta elrontani az estet, a moderátor pedig folyamatosan alkalmazkodott a körülményekhez. A résztvevőknek sikerült megismerniük az őrségi táj kincseit, de megelevenedtek emberi sorsok is.

Nagyrákos polgármestere, Németh Istvánné – mindenki Eszti nénije – természetesen mesével adta meg az est alaphangját, de mesélt a gyerekkoráról is, amikor az „őrözés” közben epret, szedret és himpért, azaz málnát is szedtek. Emellett sok érdekeset megtudhattunk a gyümölcsecet, a házi sör és a tökmagolaj készítéséről.

Karvalits Zoltán, Nádasd polgármestere a szárított almaszirom kapcsán beszélt szalafői kötődéséről. Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere – aki vendégházat is működtet – egy üveg friss őrségi levegő apropóján a turizmus területén szerzett tapasztalatairól beszélt.

Zlota Miléna pedig elmesélte, hogyan hagyta ott a nagyvárosi létet és lett állattartó, sajtkészítő. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője egy üveg tókavizet fölmutatva beszélt a táj jellegzetes népi kisvízgazdálkodásáról; például arról, hogy az állatok itatása céljából létesített tókák hogyan váltak a gőték szaporodóhelyeivé. Sütő József egy héj nélküli olajtökmagot kapott, ennek okán-ürügyén a töktermesztés, töknemesítés rejtelmeiról tartott beszámolót.

Az esten az is kiderült, hogy a gyerekként gyűjtött kosárnyi nyulica milyen nagy elhatározásokra sarkallhat: aki egyszer megérzi a nyulica illatát, később ellenállhatatlan késztetést érezhet ahhoz, hogy a városból az Őrségbe költözzön.

Kiemelt képünkön: Szalafői fények. Az Őrség hangulatát idézte a beszélgetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában