Biztonságos fényeket!

2020.12.11. 11:30

Hiába szép, ha veszélyes – Szakértőket kérdeztünk a karácsonyi fényfüzérekről

A fogyasztóvédelem munkatársai évről évre ellenőrzik a karácsonyi fényfüzérek, izzók állapotát. Az idén negyvenféle terméket vizsgáltak meg. A tapasztalatok alapján kijelenthető: érdemes szaküzletekben vásárolni.

Cseh-Egyed Bernadett

20201210 Biztonságos fényfűzérek, Bakó Attilától, a DekorTrend szakértője, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A kültéri toldható fényfüzérek az idei szezon legnépszerűbb termékei, mondta el érdeklődésünkre a Zanati úti üzlet szakértője. A modern darabok előnye, hogy esztétikus, vékony kábellel felszereltek és tetszőlegesen összekapcsolhatók egymással. Újdonság a telefonról vezérelhető fényfüzér: miután a fényforrást applikáció segítségével összekapcsoltuk a mobilkészülékünkkel, a szivárvány valamennyi színe közül választhatunk és beprogramozható az is, milyen formában fusson a fény. – Nagyon ritkán fordul elő hiba, ha mégis, azt rögtön orvosoljuk. Az itt található termékek mindegyikén megtalálható az érintésvédelmi szabvány jelzése. Így megállapítható, milyen a szigetelése, hogy külvagy beltéren használható-e az adott darab – tudtuk meg Bakó Attilától, a DekorTrend szakértőjétől.

A nem megfelelően kidolgozott termékek balesetveszélyesek, áramütést, lakástüzet okozhatnak. A fogyasztóvédelem munkatársai minden évben ellenőrzik a karácsonyi fényfüzéreket. A világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt. Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hoszsza nem érte el az előírt másfél métert, a termékek vezérlődobozainak széle éles volt, a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották.

Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta: figyelemmel kísérik az egyes tagországok által kiszűrt nem megfelelő termékek hazai piacon való esetleges előfordulását is. Laboratóriumukban idén közel 40-féle termék biztonságát ellenőrzik. Arra hívta fel a figyelmet, vásárlás előtt ellenőrizzük, van-e a füzéren feszültség alatt álló, kézzel megérinthető rész. Kültéri darabok esetén fontos a megfelelő nedvesség elleni védelem. A toldható fajták minőségéről sokat elárul, megadták-e a maximálisan összekapcsolható füzérek számát. Szilágyi Ildikó hangsúlyozta: érdemes szaküzletekben vásárolni karácsonyi fényfüzéreket.

Körülnéztünk az egyes boltok polcain is, a választék bőséges, az árak változóak: 320 LED-es drót égősort 2990 forintért, húszméteres, 400 LED-es sort 3990-ért, 120 LED-es égőt pedig 1890 forinttól vásárolhatunk.

Drágábbak a figurás – hógolyós, fenyőfás, szarvasos – égőjű díszek, 10 LED-es sort kínálnak már 900 és 1200 forintért is. A LED-es függöny ára, mérettől függően három- és ötezer forint között mozog.

Kiemelt képünkön: Bakó Attila a telefonos applikációval vezérelhető fényfüzért mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában