Traktorgumi és egy nagy adag kreativitás

2020.12.05. 07:00

Hogyan lehet az ünnepi díszt úgy megalkotni, hogy sérülésmentesen átvészelje a decemberi heteket?

Szép szokás van kialakulóban: egyre több kistelepülés főterén állít a falu közös adventi koszorút. Hogyan lehet az ünnepi szobába való díszt úgy megalkotni, hogy sérülésmentesen átvészelje a fagyos, szeles decemberi heteket karácsonyig? – erről faggattuk néhány település ünnepre készülő közösségét.

Tersztyánszky Krisztina

A borgátai koszorú alapja traktorgumi, amit fenyőágakkal díszítenek

Fotó: Cseh Gábor

Köcskön évek óta a Varázsdoboz Egyesület díszíti a falut. Advent első hétvégéjén a harangláb mellett az önkéntes tűzoltók segítségével és helyi családok felajánlásából állítják fel a 3-4 méteres ezüstfenyőt, amelyet óriás tobozokkal, klasszikus

díszekkel és égősorokkal varázsolnak csillogóvá. A fa mellett készül a másfél méter átmérőjű adventi koszorú, amely megújult külsőt kapott. Korábban hatalmas traktorgumit borítottak dróthálóval, amire fenyőágak kerültek, a gyertyák pedig szalmával tömött dróthengerből, fehér lepedő palásttal, tetejükön lámpással készültek.

A borgátai koszorú alapja traktorgumi, amit fenyőágakkal díszítenek
Fotó: Cseh Gábor

Az új adventi koszorú könnyebben mozgatható fémvázra épült, a dróthálóba rögzített fenyőágak megmaradtak. A gyertyák ipari szennyvízcsőből készültek, amiket megfolyt viaszcsíkok tesznek teljesen élethűvé. A gyertyalángot lámpások imitálják. A koszorúra díszítésül piros és fehér termések, borostyán, valamint óriás fenyőtobozok kerülnek.

Vasalján minden évben lázas munkával, szervezéssel készül a falu adventi koszorúja. A mezőgazdasági üzemből egy traktorkereket hoznak, a faluszépítők és Horváth Sándorné elnök asszony vezetésével a traktor gumikerekét befonják, dróttal rögzítik a fenyőágakat. A díszítést, a nagyobb masnikat, tobozokat ragasztva helyezik rá, a férfi ak a gyertyák tartórúdját hegesztik a kerékre. A fehér gyertyákat selyemszalagokkal és horgolt csillagokkal díszítik.

Borgátán is traktorgumi az alap, az égő gyertyákat itt ferdén elvágott fatuskók jelképezik. Kemenesmagasiban egy hegesztett vasszerkezet a koszorú alapja, amelyet minden évben egy virágkötő lát el új díszekkel, és gyertyákat raknak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában