Kis lazítás karácsony kedvéért

2020.12.23. 07:00

Hogyan töltik az idén az ünnepeket? – Ausztriában élő magyarokat kérdeztünk

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium határozata szerint december 24–25-ére lazítanak a kijárási korlátozásokon és a gyülekezés szabályain is, karácsony másnapján viszont ismét visszatér a régi rend. Kint élő magyarokat kérdeztünk, hogyan telnek náluk az ünnepek.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

A tízes lesz az ünnepi „szerencseszám”: szenteste és karácsony első napján tíz háztartásból összesen legfeljebb tíz ember találkozhat. Az ünnepi időszakban érvényes beutazási szabályok szerint december 19-étől a Magyarországról és a környező országokból érkezők – tíz ország kivételével – alapszabályként 10 napos karanténra számíthatnak. Az ingázók és az Ausztrián átutazók viszont továbbra is kivételt képeznek. Leghamarabb öt nap után lehet PCR- vagy antigén teszttel kiváltani a karantént. A karantén idő előtt megszakítható akkor, ha az elkülönített elhagyja Ausztriát. Szabadon beléphetnek az országba a hirtelen bekövetkező családi ok – születés, haláleset, súlyos megbetegedés – miatt érkezők, azonban a tervezhető családi eseményekre ez a kivétel nem vonatkozik.

Tápi Katalin Bécstől negyven kilométerre, az alsó-ausztriai (Niederösterreich) Gänserndorfban lakik öt éve a párjával. Nővére szintén ezen a településen él. – A szüleink Sárváron laknak. Hazajövünk hozzájuk, akkor is, ha ez teszteléssel vagy esetleg karanténnal jár. Mivel elváltak, először anyukánkkal, majd másnap apukánkkal ünnepelünk, valamint a párom családjával. Beszélgetünk, jókat eszünk és apró dolgokkal ajándékozzuk meg egymást – meséli. Hozzáteszi: nem tartanak attól, hogy hazautazásuk veszélyt jelentene az itthoniakra. Úgy gondolják, ha az ember odafigyel a higiéniás szabályokra és vitaminokkal óvja az egészségét, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

Hat éve él Ausztriában, és most már több mint négy éve Bécsben Bányi Kriszta. – Jelenleg már csak a fiammal vagyunk itt, a lányom még az első lezáráskor visszaköltözött Magyarországra, mivel felmondtak neki és amúgy is tervezte, hogy a párjával összeköltöznek, vállalkozást indít. Ezt persze az otthoni helyzet sem könnyítette meg, de azért végül sikerült elkezdenie dolgozni szeptemberben – tudjuk meg. Kriszta ezúttal az ünnepekre egyedül utazik az édesany­jához, egyébként is rendszeresen jár hozzá haza. Emellett home office-ban dolgozik, így itt kint sem találkozik senkivel. – Mindenkinek más lesz ez az ünnep, mi sem fogunk családlátogatásra menni, csak szűk körben leszünk együtt. De ezt most el kell fogadni, bár azt gondoltuk, a húsvéti online családi együttlét után a karácsonyt már lehet együtt, rokonokkal, barátokkal ünnepelni.

A lazításoknak december 26-ával Ausztriában is vége szakad, szombattól ismét szigorítás következik. Újra egész napos kijárási tilalom lesz érvényben, korlátozzák a találkozásokat a nem egy háztartásban élők számára. Ez vonatkozik az év utolsó napjára is. Így Ausztriában sem lesz lehetőség az idén tűzijátékkal búcsúztatni az óévet. Tilos az F2 kategóriájú pirotechnikai cikkek – rakéták, petárdák vagy egyéb eszközök – használata.

Kiemelt képünkön: Bár az idei karácsony más lesz, a meghittség – reméljük – megmarad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában