Jubileum

2020.12.18. 10:18

Idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját a Vitézi Rend

Az ünnepélyes megemlékezés egyelőre a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Tersztyánszky Krisztina

Kovács Jenő, a rend Vas–Zala megyei törzskapitányságának vezetője elmondta: szervezetük egyike annak a két magyar alapítású rendnek, amit a Nemzetközi Lovagrendek Szövetsége is elismer. Magyarországon 1945 és 1991 között a rend nem működhetett, de tovább élt Ausztriában, az észak-európai országokban, Kanadában és Amerikában is. Hazai működését egy 1991-es rendelet tette újra lehetővé.

A Vas–Zala megyei törzskapitányság átlagosan hetven taggal tevékenykedik, öt fő területen. Az egyik a hagyományőrzés: küldetésüknek érzik, hogy a fiatalok eljussanak a Kárpát-medence elcsatolt magyarlakta területeire. A karitatív tevékenységet kötelességüknek érzik: a legközelebb jövő kedden szerveznek melegétel-osztást a megyeszékhelyen. A honvédelemre szakosodott csoportjuk terepi katonai kiképzéseken vesz részt. A Vitézi Rend arra is gondot fordít, hogy a trianoni határokon kívül eső, világháborús katonai sírok ne menjenek veszendőbe. Katasztrófahelyzetek esetén is segítenek.

Az idén elmaradt az avatás, az adventi tiszti ülés. Kovács Jenő vitézi ezredes szerint azonban a centenárium megünnepléséről nem mondanak le. Az emléktáblát előreláthatólag februárban avatják a volt 11-es huszárlaktanya épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában