Kancellári bejelentés – Enyhít a járványügyi intézkedéseken az osztrák kormány

Szerda délben sajtótájékoztató keretében ismertette az osztrák kormány a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások változtatásának részleteit. Megnyithatnak az üzletek, de a kijárási korlátozáson csak karácsony után szándékoznak lazítani.

orf.at, vaol.hu

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Lapunk beszámolt róla tegnap, hogy az osztrák kormány szerdán minden bizonnyal enyhíteni fog az érvényben lévő járványügyi intézkedéseken, amit végül a mai sajtótájékoztató után be is jelentettek. Az enyhítések hétfőtől lépnek majd életbe.

Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár közölte, hogy az iskolákat csak részben nyitja meg újra a kormány. Az érettésgizők kivételével a felsőbb évfolyamok esetében továbbra is marad a távoktatás. Az iskolaköteles korosztályokat oktató itézmények ismét a tantermekben folytatják a tanítást. A tíz év feletti diákoknak maszkot kell viselniük a tanórákon – írja az orf.at.

A kereskedelmet is teljes egészében megnyitják. Tíz négyzetméteren csak egy vásárló tartózkodhat az üzlethelyiségben és továbbra is kötelező lesz a maszkviselés a boltokban.

A gasztronómiai egységek és a szállodák január 6-ig biztosan zárva maradnak. Alkoholos italokat pedig elvitelre sem adhatnak ki a gasztronómiában, így a karácsonyi vásárok és a puncs-standok is bezárnak, vagy ki sem nyitnak.

December 7-től ismét a 20.00 és 6.00 óra közötti kijárási korlátozás lép érvénybe és ismét lehet találkozni más háztartásban élő személyekkel. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb tíz személy ünnepelhet együtt egy háztartásban.

A síelést és a korcsolyázást december 24-től engedélyezik. A sielőknek maszkot kell viselniük a lifteknél és a felvonókban is csak bizonyos szabályok betartása mellett utazhatnak. A felvonókra vonatkozó korlátozásokat később ismerteti a kormány. December 24-től minden egyedül végzett szabadtéri sporttevékenység engedélyezett lesz, de a zárttermi sportokat továbbra is tiltják.

Werner Kogler (Zöldek) alkancellár elmondta, hogy hétfőtől ismét megnyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a könyvesboltok. A koncerttermek és a színházak január 7-ig még biztosan zárva maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában