Megérkeztek a vakcinák a Markusovszky-kórházba

Szerdán dél körül érkezett meg a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba. Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató a helyszínen elmondta: első körben 3 ezer adag vakcinát szállítottak az intézménybe, amely 1500 ember beoltására elegendő.

Tóth Kata

20201230 Megérkezett az első Vakcina szállítmány Szombathelyre, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az egészségügyi dolgozók közül előzetes felmérésük szerint mintegy 500-an jelentkeztek – csütörtöktől számítva egy héten belül tervezik őket beoltani. – Azokkal a kollégákkal kezdünk, akik közvetlenül a Covid-ellátásban teljesítenek szolgálatot, és még nem estek át a fertőzésen. Az első hetek feladata az lesz, hogy az egészségügyi dolgozókat átoltsuk. Az egészségügyi ellátás más területein tevékenykedőkkel bővül majd azoknak a köre, akik kérhetik a vakcinát. Telefonon és online is jelezhetik igényüket – hallottuk a főigazgatótól. Mint mondta, szigorú hűtőláncot kell fenntartani a szállítás és tárolás során is – a vakcina -70–80 Celsius fokos hőmérsékletet kíván – ezt hűtőtartály és hőmérsékletellenőrző rendszerek segítik.

Az oltandók számát figyelembe véve veszik ki a fagyasztóból előzetesen az ampullákat. Az oltás előtt teljes körű felvilágosítást kap mindenki. Ki kell tölteniük egy, az egészségi állapotukra vonatkozó kérdőívet, hogy kiderüljön, olthatók-e. Oltási könyvet kapnak, amelyen szerepel az időpontjuk a második vakcina beadására, hiszen a teljes védettséghez erre is szükség van. Közel félórás megfigyelés kezdődik, csak ezután távozhatnak az oltóhelyről. Prof. Nagy Lajos arról is beszélt: négy orvos vesz részt az egészségügyi dolgozók oltásában. Saját dolgozóikat a kórházi oltóponton, a lakosságot külső helyszíneken – Szombathelyen és vidéki városokban tervezik oltani. Azt is elárulta: a kórházban csütörtökön neki adják be elsőként az oltást.

Kiemelt képünkön: Extrém hűtést igényel a COVID-19 vakcina szállítása, elosztása és tárolása – mutatta dr. Hadarits Ferenc és prof. dr. Nagy Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában