Kilengett a csillár

2020.12.30. 07:00

Megmozdult a föld, Vas megyében szerencsére csak ijedtséget okozott

Kedden 12.20 és 12.30 között Vas megyeszerte érezni lehetett a Horvátországban, Petrinja város közelében észlelt földrengés hatását.

Vas Népe

20201229 földrengés, Zsöks Krisztina, Kétvölgy, Szendi Péter, Vaas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Dél után körülbelül húsz perccel mozogni kezdett a hintaszék, kilengtek a lámpák, a csillár, a felakasztott cserepes virágok, a karácsonyfán a díszek. A családban mindenki enyhe szédülést érzett, akár állt, akár ült – írta egy vépi olvasónk. Soha nem éltek még át földrengést, és el kellett telnie néhány másodpercnek, amíg rájöttek, ez most az.

Kétvölgyön az egyik helyi élelmiszerüzletben látványos következményekkel járt a földmozgás. Uszlányi Kincső tulajdonos elmondta: egy széken ült az üzletben, amikor arra lett figyelmes, hogy leesett és nagy csörömpöléssel összetörött egy pohár és egy borosüveg. Felugrott és igyekezett távozni a helyiségből, de nem tudott biztonságosan állni, leírhatatlan, furcsa, hullámzó érzése volt. – Amikor kiértem, azt láttam, hogy a villanypózna is jobbra-balra kileng, a boltba visszapillantva pedig látszott, hogy a felakasztott lámpák és köcsögök még akkor is himbálóztak. 20-30 másodpercig tarthatott az egész.

Zsöks Krisztinát Felsőszölnökön, a lakásban érte a földmozgás. Azt hitte, a párja viccel, amikor azt mondja, hogy mozog alatta az ágy, de ráülve ő is érezte a rezgést. A lámpáról lelógó díszek és a fogason lógó ruha is himbálózott, az udvaron pedig feldőlt a tartóba felállított és feldíszített karácsonyfa. Előző nap is éreztek földmozgásokat, de a keddi hosszabb ideig tartott.

Több településről jelezték olvasóink: a csillárok, a tárgyak mozogtak, a kutyák vonyítottak. Képünkön a kétvölgyi Zsöks Krisztina mutatja: náluk a karácsonyfa dőlt el. Fotó: Szendi Péter

Körmenden is észlelték a furcsa jelenségeket. – Nem sokkal dél után furcsa jelenségre lettünk figyelmesek: a nappaliban ültünk és először azt vettük észre, hogy megszólalt a bejárati ajtó közvetlen közelében a szélcsengő – számolt be egy a belvároshoz közel lakó olvasónk. – Először azt hittem, a huzat vagy az erős kinti szél, de minden ajtó és ablak zárva volt. Aztán megmozdult alattunk a kanapé, a konyhában édesanyám ebéd közben ugyanezt tapasztalta: alatta is mozgott a szék, felállt és azt érezte, hogy el fog esni. Közben a karácsonyfán a díszek és a csillár is kilengett 4-5 centire. Többekkel beszéltem, volt olyan, aki semmit nem vett észre a néhány percig tartó földrengésből a városban, de sokan itt is megerősítették, hogy a leírtakhoz hasonlót éreztek.

A vaol.hu Facebook-oldalán nagyon sokan jelezték, hogy ők is érezték a rengéseket. Érkezett bejegyzés Gasztonyból, Molnaszecsődről, Vasvárról, Celldömölkről, Rába patyról, Cákról, Nemescsóból, Vasvárról és Kőszegről is. Az egyik szombathelyi olvasónk szerint a kilencedik emeleten az edények majdnem leestek a tűzhelyről és a kutya is ugatott, máshol pedig az akváriumból löttyent ki a víz.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, a rengések miatt hozzájuk is sok telefonhívás érkezett, kárról azonban nem kaptak bejelentést.

Kiemelt képünkön: A legtöbb helyen csak inogtak a tárgyak, Kétvölgyön egy-két cserépedény tört össze

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/foldrenges-volt-szombathelyen-4534606/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában