Munkaidejében facebookozik?

2020.12.14. 07:00

Nemény András kollégája kínos helyzetben

A polgármesteri asszisztens munkaköréhez tartozik-e, hogy a városvezetés álláspontját hangoztató kommenteket tegyen közzé a Facebookon? – a többi között ennek kivizsgálását kérte a jegyzőtől és Nemény Andrástól Szendrő-Németh Tamás civil blogger.

Tömböly Ágnes

20201023 Szombathely Az 1956- os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára emlékeztek. A Március 15. téren katonai tiszteletadással vonták fel az országzászlót, majd az ’56-osok terén, a hősi halált halt nemzetőrök emlékművénél folytatódott az ünnep. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

„A polgármesteri asszisztens kommentjeinek tükrében mi a garancia arra, hogy a polgármesteri hivatal alkalmazottai minden állampolgárt nézeteiktől függetlenül egyenrangú állampolgárként kezelnek?” – ez a kérdés is olvasható Szendrő-Németh Tamás levelében, amit Károlyi Ákos jegyzőnek és Nemény András polgármesternek küldött azután, hogy a köztisztviselőként dolgozó Gálffy Áronnal a közösségi oldalon egy vitát folytatott. Az eset még november 18-án a délelőtti órákban, tehát a polgármesteri asszisztens munkaidejében történt. A jegyző és a polgármester részére írt levelet a civil blogger pénteken osztotta meg közösségi oldalán. Ismert, Gálffy Áron tavaly képviselőjelöltként alulmaradt az önkormányzati választáson annak ellenére, hogy Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) szerint is a legdögösebb jelölt volt, aki „természetesen LMP-s”. Szendrő pénteken közzétette a Facebookon folytatott beszélgetésüket: „Elárulnád a szombathelyieknek, hogy a testvéred milyen érdemei alapján került a városházára pandémia idején, és te éppen munkaidőben kommentelgetsz-e közpénzen?” – kérdezte Gálffytól a blogger, majd a Nemény Andrásnak írt levélben így folytatta: „Mivel a polgármesteri asszisztens nem válaszolt a kérdésemre, ezért 10:09 perckor felhívtam a polgármesteri titkárságot (...), hogy megtudjam, dolgozik-e Gálffy, vagy szabadságon van. Gálffy felvette a telefont, majd miután bemutatkoztam, és megkérdeztem, hogy miért nem válaszolt a kérdésemre, hogy munkaidőben kommentelget-e, válasz nélkül letette a telefont.” Szendrő arra kérte a jegyzőt és a polgármestert, vizsgálja ki, „Gálffy Áronnak, mint a polgármesteri hivatal közpénzből fizetett munkatársának, a munkaköréhez tartozik-e, hogy a városvezetés álláspontját hangoztató propagandakommenteket tegyen közzé a Facebookon”, továbbá hogy ezt a polgármester tudtával és jóváhagyásával teszi-e. Amennyiben igen, csak a polgármesteri asszisztens munkakörének része-e a kommentelgetés a Facebookon, vagy a polgármesteri hivatal más dolgozójánál is a munkakör része ez a feladat? – ezt a kérdést is feltette a civil blogger levelében. A közszolgálati tisztviselőkről egyébként törvény rendelkezik, ami a pártsemlegesség mellett a magatartási követelmények között kitér arra is, hogy a köztisztviselő „a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján (Gálffy Áron a polgármester asszisztense – a szerk.) – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére (…)”.

(Kiemelt fotónkon: Bal szélen Gálffy Áron, az LMP képviseletében.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában