Folyamatos építkezés zajlik

2020.12.15. 20:00

Pszichológia mesterképzés indul Szombathelyen

Ötven hallgató tanul szeptember óta az ELTE PPK pszichológia alapképzés első évfolyamán a megyeszékhelyen. A félév tapasztalatairól és a jövőre induló mesterképzésről dr. Pachner Orsolya képzési koordinátort, dr. Remete Eszter adjunktust és dr. Demetrovics Zsolt dékánt kérdeztük.

Tóth Kata

Lelkes oktatói és hallgatói gárda dolgozik az ELTE Károlyi Gáspár téri E-épületében – a vírushelyzetben kényszerűen online. A félév első felében jelenléti formában oktatták a hallgatókat, így személyesen is volt módjuk megismerkedni, mondják az oktatók. Javarészt a Nyugat-Dunántúlról érkeztek ide pszichológiát tanulni a fiatalok, de budapesti és bajai hallgatójuk is van – változatos a korösszetételük és az érdeklődésük. Pachner Orsolya arról számol be, hogy az oktatók száma is nagy ütemben bővült: négy új kolléga kezdett az utóbbi hónapban – célzottan azért, hogy a mesterképzés indításának feltételeit megteremtsék. E téren is folyamatos építkezés várható.

Jövő szeptemberben tehát az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara pszichológia mesterképzést indít Szombathelyen. A képzési felelőstől megtudjuk: pszichológia alapképzést végzettek számára lesz nyitott a négy féléves lehetőség, amelyre felvételizni kell majd. Az ELTE-n a pszichológia mesterképzésnek hétféle specializációja van, Szombathelyen egyelőre a klinikai és egészségpszichológiai specializációt tervezik indítani. Remete Eszter még felhívja a figyelmet: párhuzamosan indul az alapképzés második évfolyama is.

– Jól működik helyben az oktatói gárda. A hallgatókkal közös munkában gondolkodunk és aktív a szakmai együttműködés az ELTE PPK-n belül a budapesti kollégákkal is. A helyi sajátosságok már alakulnak, kibontakozóban van a szombathelyi pszichológia-identitás, ebben egymás partnerei. Cél a minőségi képzés fenntartása hosszú távon, ehhez helyben értékes bázis kell, ami vonzó a hallgatóknak, ezáltal a tudományos életben is láthatóvá válnak.

– Mostanra adottak a szak indításának feltételei a szakemberi és infrastrukturális kritériumok tekintetében is. Ezen túl célunk, hogy olyan képzés induljon Szombathelyen, amelyik a minőség és a nyújtott szolgáltatások tekintetében megfeleltethető a budapestinek. Aki Szombathelyen végez, az ugyanazt az ELTE-diplomát kapja. Mindez magas elvárást jelent: a budapesti ELTE pszichológia a nemzetközi rangsorokban előkelő helyen, az első 300 képzésben van jelen, ami regionálisan is egyedülálló – hangsúlyozza Demetrovics Zsolt dékán.

A szombathelyi képzés nagy előnyének a lényegesen alacsonyabb létszámot nevezi, amiből a hallgatók egyértelműen profitálhatnak, hiszen családiasabb légkör és még intenzívebb közösségi élet alakulhat ki. – Az első pillanattól ötéves képzésben gondolkodtunk: három év után nem ad olyan jogosítványt a képzés, amellyel pszichológusként tud valaki tevékenykedni. Folyamatos építkezés zajlik, jó ütemben és a tervek szerint haladt minden, így megvalósulhat, ami tavaly csak elképzelés volt.

Kiemelt képünkön: Dr. Pachner Orsolya és dr. Remete Eszter a Károlyi Gáspár téri E-épületben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában