Csak szeretetben érdemes

2020.12.10. 07:00

Szépkorú szombathelyi művészeknek kívántunk kellemes ünnepeket

A Vas Népe adventi kalendáriumában mindennap nyílik egy ablak: igyekszünk tenni, ha csak egy kicsike jót is, ezúttal városunk három szépkorú művészének kívántunk kellemes ünnepeket.

Merklin Tímea

Ismert idős embereknek vitt a Vas Népe ajándékot. 20201203 Szombathely Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Marosfalvi Antal, festőművész

Fotó: Cseh Gábor

Felkerestük a 98 éves Káldy Lajos festőművészt, akinek ajándékcsomagunkat a járványhelyzet miatt az ablakon át tudtuk odaadni. Az idős alkotó a feleségével együtt nézett ki az utcára. A gyerekek, unokák nem látogathatják őket az egészségük védelmében, nem jönnek karácsonykor sem. Káldy Lajossal még a korlátozások szigorítása előtt találkoztunk a Berzsenyi-könyvtárban, ahova önállóan utazott el busszal, hogy lássa Drimmer László kiállítását; együtt jártak Jaksa István híres festőiskolájába, majd a Derkovits körbe.

Káldy Lajos festőművész és felesége Fotó: Cseh Gábor

Lajos bácsi jó egészségnek örvend, tíz évvel fiatalabb feleségével, Kaposvári Katalinnal vigyázgatnak egymásra, idén ünnepelték 70. házassági évfordulójukat. Örültek a szakácskönyvnek, a gyógyszeradagoló dobozoknak és az egyéb apróságoknak. A csillag alakú hátmasszírozót Lajos bácsi nemigen tudta mire vélni, de a felesége rögtön meglátta benne a praktikumot: ezzel fogod masszírozni a hátamat – mondta; hiába, az asszonyi meglátások az élet sorvezetői 70 év múltán is. A találkozástól felüdülve köszönt el tőlünk a házaspár, mosolyogva integettek, jólesett nekik ez a megbecsülést jelentő gesztus.

Csonka Ernő festőművész nagyon készül a 100. születésnapjára, már feldíszíttette az erkélyt, ahonnan felesége, Gyöngyi integetett nekünk Fotó: Cseh Gábor

Hasonlóképpen örömmel vette a megkeresést Marosfalvi Antal festőművész, restaurátor, aki jövőre 90 éves lesz, és három éve egyedül van, mióta elvesztette a feleségét. Fegyelmezett életet él, vigyáz magára, a fia és a családja néha meglátogatja. Alkalmanként megbízásokat is kap, képek orvoslásával és műtárgyak restaurálásával tölti az ideje egy részét: két, két és fél órát dolgozik naponta. Perger Gyula toronyi plébános és Takács László nádasdi plébános hoznak munkákat, amelyeket ő jótékonyságból elvégez, a Rumi Rajki Kör (amelynek tagja) viseli az anyagköltséget számla ellenében. – A munka az egyetlen vigaszom a magányban – mondta az idős alkotó, amikor az udvari friss levegőn átvette az ajándékcsomagot, és megtisztelve érezte magát, hogy személyesen kívántunk neki kellemes ünnepeket.

Csonka Ernő festőművész nem látogatható, a napokban került ki a kórházból. De már előtte sem tudott volna kijönni az erkélyre, amit azonban feldíszíttetett, mert nagyon készül a 100. születésnapjára. A felesége, Gyöngyi gondozza, akivel 21 éve alkotnak egy párt. Szerelmük történetét ma is megkönnyezi az ember: a megismerkedésük után nem sokkal a festőművész megkérte Gyöngyit, hogy ne menjen vissza Németországba, ő első szóra itt maradt, azóta is együtt vannak. A kórházban azt mondták, elkényezteti a párját, mert még az sem mindegy, hogy van megigazítva a párnája.

Ernő bácsival telefonon beszéltünk: meghívott minket a születésnapjára, és a századik év küszöbéről azt üzeni az olvasóknak, hogy csak szeretetben érdemes élni; az az egyetlen érték, ha az ember szeret, és viszontszeretik, és nem szabad megszakítani a kapcsolatot az égiekkel, mert a Jóisten ad mindent.

Kiemelt képünkön: Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor örült, hogy felkerestük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában