Gyümölcsös az útkereszteződésben

2020.12.07. 20:00

Szőlő és alma is terem majd Bükön

Gyümölcsös lesz a Zrínyi és a Nagy Pál utcák kereszteződésében: az óvodások mesés terét most alapozták, elültették a facsemetéket. Tavasszal veszik majd birtokba a gyerekek, addigra táblákon mesék is lesznek a kertben.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

Kétfajta szőlőt telepítenek, meg lesz egres, ribizli, málna, tüskétlen szeder. A facsemeték pedig szilva, alma, körte, naspolya és birs – mutatta és sorolta Ágh Zoltán, a Parkom ügyvezető-helyettese. Csak ehető termésű növényeket ültettek, és ideális a december eleje a kihelyezéshez, hiszen tavaszig a gyökérképződésen „dolgozik” a növény – mondta. A kiásott lyukakat saját készítésű komposzttal töltötték ki, hogy bőven legyen tápanyaga a friss telepítésnek.

– Itt egy romos épület volt, az önkormányzat megvásárolta. Helyreállítani nem volt érdemes, építési telek pedig a jelenlegi szabályozás miatt nem lehet – mondta el dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. Befüvesítették a területet, ami azért is hasznos volt, mert több koccanásos baleset helyszíne volt korábban a Zrínyi és a Nagy Pál utcák sarka. Már belátható a kanyar – és ebben nem jelentenek majd akadályt a facsemeték és bokrok sem. Mert kellett egy helyszín az ötlethez: legyen bemutatókertje az óvodásoknak. Gyalogosan kényelmesen megközelíthető az óvodától és sok szempontból hasznos lesz az óvodai nevelésben.

– A kert ötvözése lesz az irodalmi, az ének-zenei nevelésnek, a szociális készségek fejlesztésének lesz színtere, közösségi élményeknek és a környezeti nevelésnek természetesen – sorolta Tóth Viktória, a Csodaország óvoda vezetője. A gyerekek láthatják, megfigyelhetik majd a fák növekedését, az évszakok okozta változásokat nyomon követhetik. És mesés is lesz a Csodakert, mesevonalat jelölnek majd táblák a fák és bokrok között.

– Az egyik táblán mese lesz, a többi táblán pedig interaktív feladatok, találós kérdések – mondta el az óvodavezető. Kerítést nem építenek: a városé lesz, bárki bemehet. Minden csoportnak lesz saját, kijelölt gyümölcsfája, az óvónők pedig ütemezik majd a rendszeres látogatásokat. Vagyis az óvodások gondozzák, szeretik majd sajátjukként a növényeket – a Parkom Kft. munkatársainak szakszerű segítsége mellett.

Kiemelt képünkön: Elültették a fákat és bokorkezdeményeket, mutatta Ágh Zoltán és Tóth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában