Kijáró

2020.12.19. 10:14

Tíz ország kivételével mindenkinek tíz napos karanténba kell mennie, ha mától Ausztriába utazik

Az intézkedés a jelenlegi tervek szerint január 11-ig van érvényben. Leghamarabb öt nap után lehet PCR vagy antigén teszttel kiváltani a karantént. Az intézkedés alól vannak kivételek. A határátkelésnél egy kitöltött formanyomtatványt kell felmutatni.

orf.at, vaol.hu

Fotó: VN-archív

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, december 19-től, azaz a mai naptól, ha valaki vissza-, vagy beutazik Ausztriába, arra a belépéskor tíznapos karanténkötelezettség érvényes. Ez a rendelet a Magyarországról érkezőkre is vonatkozik, de vannak kivételek.

Az ötödik naptól kezdve az Egészségügyi Minisztérium szerint szabadon tesztelheti magát bárki PCR vagy antigénteszttel, így amennyiben az eredmény negatív lesz, akkor a karantént feloldják. A karantén lejárta előtt el lehet hagyni az országot, ha biztosítják, hogy a fertőzés kockázata a lehető legkisebb legyen – írja az orf.at.

orf.at

Mentesség a karantén alól

Gazdasági okokból még mindig lehet utazni, az ingázók és az átutazók szintén mentesülnek a rendelet hatálya alól. Azokat az embereket, akiknek sürgős családi vagy orvosi okokból kell utazniuk, szintén nem érintik az utazási figyelmeztetések, csakúgy, mint azokat, akik kísérő személyként utaznak orvosi esetekben. További kivételek vonatkoznak azokra az emberekre, akik negatív PCR- vagy antigénteszt segítségével léphetnek be az országba -például humanitárius szolgálatban részt vevők, vagy úgynevezett legitimációs/szolgálati igazolvánnyal rendelkeznek. Ez a teszt a belépéskor nem lehet 72 óránál régebbi.

Az utazási figyelmeztetésből kizárt államok az a tíz állam, amelyek szerepelnek a Szövetségi Szociális, Egészségügyi, Gondozási és Fogyasztóvédelmi Minisztérium hatályos COVID-19 belépési rendeletének „A„ függelékében. Ezek Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay és a Vatikán. A 4. biztonsági szint, magas biztonsági kockázat vonatkozik ezekre az országokra.

A belépéskor rendelkezésre kell állnia egy megfelelő karantén űrlapnak, amelyet az ajánlás szerint legjobb ha előre kitöltenek az indulás előtt. Az űrlap elérhető az alábbi linkről. A német nyelvű nyomtatvány az „E“ míg az angol nyelvű at „F“ függelék alatt található.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harmadik-lezaras-ausztriaban-szigoritjak-az-intezkedeseket-4514497/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában