A vádlottat öt évre megyénkből is kitiltották

2020.12.01. 07:00

Tizenhárom év fegyházat kapott a szakításba belenyugodni képtelen G. G.

Tizenhárom év fegyházat kapott a szakításba belenyugodni képtelen G. G. A vádlott fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Budai Dávid

20201130 G.G. tárgyalása, ítélethozatal, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Elegánsan, de szemmel láthatóan feszülten érkezett a hétfői ítélethirdetésre a Szombathelyi Törvényszéken a szakításba belenyugodni képtelen G. G., akit dr. Szabó Sándor tanácsa percekkel később 13 év fegyházra ítélt és öt évre Vas megyéből is kitiltott. Mellékbüntetésként a vádlottat tíz évre a közügyektől is eltiltották, valamint a több mint 2,5 milliós bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. A súlyos büntetés emberölési kísérlet, hamis vád, hamis tanúzásra való felhívás, zaklatás, és személyes adattal történő visszaélés miatt született.

Az ítélet indoklásában dr. Szabó Sándor bíró hangsúlyozta, a törvényszék a ténymegállapításakor valamennyi felmerült bizonyítékot mérlegelt, és figyelembe vette azt is, hogy a vádlott büntetlen előéletű, és hogy egyes bűncselekményeket beismert, ám ezek súlya elenyészett a súlyosbító körülmények mellett. A vádlott ugyanis nem csak hogy kitartóan hosszú időn át zaklatta volt szerelmét, de még letartóztatása után, a börtönből is újabb bűncselekményeket követett el, ekkor írta azt a levelet is, amelyben nővérét kérte arra, hogy hamisan tanúvallomást tegyen, ezzel egyébként a vádlott saját maga ásta alá szavahihetőségét.

A bíró megemlítette azt is, hogy a vádlott, aki nem mutatott megbánást, többször kijelentette, hogy volt szerelmét meg akarja ölni. Az emberölési kísérlet pedig akkor történt, amikor már érvényben volt vele szemben a távoltartási határozat, ráadásul az, hogy nem történt tragédia, kizárólag a szerencsének volt köszönhető.

A bíró elmondta, a 13 év kiszabásakor azt vették figyelembe, hogy az ügyben a legmagasabb kiszabható büntetés 25, míg a legkevesebb 10 év lett volna, a megállapítható középmérték így 17,6 év, ebből kellett kiindulni. A törvényszék álláspontja szerint a minimumnál több, de a középmértéknél kevesebb büntetés kiszabása volt indokolt. A bíró hangsúlyozta, ha a vádlott most követte volna el tettét, már a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége sem állna fenn, így azonban büntetésének kétharmad részének kitöltése után feltételesen szabadulhat.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője részben enyhítésért, részben a minősítés megváltoztatásáért, részben pedig felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik. A közel három éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott összetörten hagyta el a tárgyalótermet.

Kiemelt képünkön: Dr. Szabó Sándor tanácsa figyelembe vette G. G. büntetlen előéletét is

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-akarta-olni-volt-baratnojet-13-evet-kapott-4464649/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában