Naponta egy jó cselekedet

2020.12.02. 11:30

Vas Népe adventi kalendárium: elkísértük a karitász dolgozóját, ajándékot vittünk

Szerkesztőségünk különleges adventi kalendáriummal készül: minden nap szeretnénk tenni valamit, ha csak egy picike jót is, valakiért. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál százszámra rakják össze a csomagokat, és hordják szét a rászorulóknak. Egy családnak mi is adhattunk ajándékot.

Merklin Tímea

Tuczainé Régvári Marietta csomagja mellett átadtuk a Vas Népe szakácskönyvét is Évának

Fotó: Szendi Péter

A karitász munkatársai az Élelmiszer Bankon keresztül gyűjtöttek hétvégén a Zanati úti hipermarketben, a vásárlók kifelé menet összesen 984 kilogramm tartós élelmiszert – rizst, tésztát, konzerveket, kakaóport, cukrot, csokoládét – adományoztak a három nap alatt. Ezekből 4-5 kilogrammos csomagok készülnek – tudtuk meg dr. Sámsonné Sándor Ágnestől –, amiket plébániai karitászcsoportokhoz viszünk, ott osztják ki őket. Egy másik akció során a város északi részén lévő hipermarketben 1,3 millió forintért vettek tartós élelmiszert, a vásárláshoz a Gyáriparos Szövetség is hozzájárult félmillió forinttal. Szerettünk volna bekapcsolódni a mostani csomagolásba, de csak az végezheti ezt a munkát, akinek van járványügyi kiskönyve.

Elkísértük hát Tuczainé Régvári Mariettát a csomagok kiosztásához a szombathelyi egyházmegye Szent Márton-házába, ahol négy család lakik. Minden ajtó mögött nehéz sorsok. Az udvaron állva beszélgettünk Évával, akinek négy gyermekéből egy már felnőtt, három másik eltartása még feladat.

Tuczainé Régvári Marietta csomagja mellett átadtuk a Vas Népe szakácskönyvét is Évának
Fotó: Szendi Péter

– Ápolónő a szakmám. Oxigénhiányosan született a kislányom, olyan idegrendszeri károsodása van, hogy nem tud gondoskodni magáról, pelenkás, tolókocsis, etetni-itatni kell, beszélni nem tud. Most 18 éves. Ameddig tudtam, dolgoztam mellette. De életveszélyes állapotba került, és akkor dönteni kellett: ápolni akartam. Aztán négy éve elvesztettem az egzisztenciámat, lakhatási válságba kerültem, nem tudtam fizetni a lakásunk devizahitelét. Két éve dr. Székely János megyés püspök a családi helyzetre tekintettel átmenetileg biztosította nekünk ezt a helyet – mesélte Éva, és a két lakás közt a viharos élet hullámai tornyosultak, az arcmaszk a hálás tekintetet nem takarja el.

– Egyszer adott lámpást a kezembe az Úr, és akkor én őt arra kértem, hogy a lányomat hagyja meg, hadd tartsam meg mind a négy gyerekemet. Megadta ezt nekem az Isten – folytatta Éva. – Már tudom, milyen a sorstalanság, hogy bármikor, bárhol, bárkivel bármi megtörténhet. Az élet olyan szürreális helyzeteket teremt, hogy nem könnyű tudomásul venni: ez a realitás. A teljes kilátástalanságban a Nyomorultakat olvastam, és arra gondoltam, hogy a történelem ismétli önmagát: minden időszakban vannak emberek, akik mindenüket elveszítik, és a nulláról kell újraépítkezni.

Az ember nem tud előre felkészülni ilyenre. Egy hónap múlva kaptuk ezt a lakáslehetőséget. Püspök úr és Régvári Marietta az ittlétem óta minden segítséget megad, hetente kapunk élelmiszercsomagot a karitásztól. A fiaim tanulnak. A szerencsétlenség mellett szerencse is van az életben.

Az udvaron állva, maszkban, csak egymás szemét látva, talán mélyebb a nézés, és tiszta, egyszerű a gesztus: mindössze egy könyvet adtunk ajándékba a karitászos tojás, csirke és más élelmiszerek mellé, egy szakácskönyvet, amely azonban örömet szerzett, mert sokat kell főzni a gyerekeknek, és a sok főzéshez sok ötlet kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában