Elismerés

2020.12.21. 14:00

Vasi méhész sikere – A megyében termett a legjobb virágméz

Vegyes virágméz kategóriában a szombathelyi Barki Katalin terméke lett a legjobb A 2020-as év kiváló magyar méze versenyen. A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által meghirdetett versenybe 269 mézzel neveztek a hazai termelők.

Tersztyánszky Krisztina

Barki Katalin kislánykora óta méhészkedik

Fotó: Unger Tamás

Barki Katalinról, a SEK egyetemi könyvtárának igazgatójáról talán kevesen tudják, hogy kislánykora óta méhészkedik a nagypapája, majd az édesapja mellett. Édesapja innovatív méhész volt, számos technikai újítás fűződik a nevéhez. Katalin mindig örömforrásként tekintett a méhekkel való foglalatosságra. Hét éve, az édesapa halála után nagy családi összefogással sikerült megtartani a méhészetet, tavalyi nyugdíjazása óta pedig Katalin életét nagy részben az Ablánc patak mentén felállított két méhes konténer gondozása tölti ki.

– Bevallom, retró méhész vagyok – vallja magáról. – Nem kívánok változtatásokat bevezetni, ma is abból a tudásból élek, amit apámtól örököltem.

Barki Katalin kislánykora óta méhészkedik
Fotó: Unger Tamás

Kíváncsiságból, és a méhésztársak biztatására most először nevezte be két termékét, az akácmézet és a vegyes virágmézet a verseny rendkívül népes mezőnyébe. Mindkettő arany minősítést kapott, a vegyes pedig kategóriájának győztese lett.

– A fogyasztók körében általában az akácméz a kelendőbb – magyarázza. – Ha elfogy, hiányában fogy a virágméz is, és a következő évben sokan meg is maradnak mellette. A virágméz sokkal összetettebb a többféle virág miatt, ízében zamatosabb és évente változó ízvilággal lepi meg a fogyasztót. Aktuális összetétele függ a telephelytől és attól, hogy milyen növénykultúra áll a méhek rendelkezésére. Az idén a méhek facélia-, hárs-, gesztenye-, napraforgó- és szolidágónektárt is bőségesen gyűjtöttek, így vált a méz rendkívül zamatossá. A sokféle íz ötvöződése mellett a nektár beérlelése is nagyon jól sikerült, szinte harapni lehet a mézet.

Barki Katalin számára a méhészkedés ma sem a megélhetést jelenti, hanem közös családi foglalatosságot és szeretettel végzett munkát. Azt mondja, többször már nem indul a megmérettetésen, a visszajelzést megkapta, átadja a lehetőséget másnak. Fontosnak tartja megjegyezni azt is, hogy Erdei Béla szombathelyi méhész pohánka- (hajdina-) méze is arany minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában